Polen loopt leeg en weer vol

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op vrijdag 8 december 2006.

In Polen bestaat een steeds groter gebrek aan arbeidskrachten. Sinds het land lid is van de EU zijn naar schatting al een miljoen Polen in West-Europa gaan werken, van wie velen in Nederland.

Poolse werkgevers zoeken creatieve oplossingen om hun vacatures te vullen. Werkgevers staan in de rij bij gevangenissen voor lichtgestraften, die voor een zakcentje buiten de muren van de gevangenis mogen werken. In totaal zijn al 4.000 Poolse gevangenen in dienst van private ondernemingen. (BNR)

Het is toch van de zotte. In Nederland worden arbeiders op oneerlijke voorwaarden beconcurreerd, en in Polen is voor de noodzakelijke economische groei straks geen arbeider meer te krijgen. Ik wil het nogmaals herhalen, we moeten Polen en andere Oost-Europese landen helpen om te groeien naar ons niveau van sociale voorzieningen, door er te investeren.

Door de grenzen te openen, worden arbeiders tegen elkaar uitgespeeld, en komen arbeidsvoorwaarden in heel Europa zwaar onder druk te staan. Nu komen er mensen uit Rusland, Bulgarije en Oekraïne om gevallen gaten te dichten.