Sigaar uit eigen doos

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op maandag 25 juni 2007.

Als het ontslagrecht wordt versoepeld, wil het bedrijfsleven 200.000 langdurig werklozen aan een baan helpen. Met dat aanbod gaan de werkgeversorganisaties VNO-NCW, MKB- Nederland en LTO Nederland overmorgen naar de participatietop. (BNR)

Volgens het plan van de werkgeversorganisatie gaat het om tijdelijke banen van 1 jaar met een eventuele kans op een vast contract.

Het is onze gezamenlijke plicht om mensen aan het werk te helpen. Een versoepeling van ontslagrecht is daar helemaal niet voor nodig. Ze vergelijken appels met peren en geven geheel onterecht het beeld dat zonder het één het ander niet kan. Waarschijnlijk om daarna makkelijk te kunnen zeggen, wij wilden wel…

Maar eigenlijk zegt topman Wientjes het zelf ook al in het Financieel Dagblad. ‘Als je ruimte maakt aan de voordeur, dan moet je ook de achterdeur open zetten’. Met andere woorden, wij nemen wel mensen aan, als we ze er even makkelijk uit kunnen gooien. Dat heet in de volksmond een draaideur. Werkgevers staan op dit moment te springen om werknemers. Goede scholing en effectieve begeleiding is daarom veel nuttiger.

Dat het bedrijfsleven dit streefaantal in drie jaar kan halen, kan het VNO-NCW overigens zelf niet garanderen. Ze hebben dan echter wel voor altijd de versoepeling van het ontslagrecht binnen - en dat geldt dan voor iedereen en voortaan altijd.

Zie ook het verkiezingshoofdstuk: ‘Beter delen’ om te zien dat mensen ook aan de slag kunnen, zonder hun rechten in te leveren.