Urbanisatie

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op woensdag 27 juni 2007.

UNFPA

De wereldbevolking zal volgend jaar een omslagpunt bereiken: in 2008 woont meer dan de helft van de wereldbevolking, dat is 3,3 miljard, in stedelijke gebieden. Voor het eerst in de geschiedenis zullen er dan op de wereld meer mensen in steden wonen dan op het platteland.” (NOS)

Een unicum in de wereldgeschiedenis aldus het wereldbevolkingsrapport van de VN dat vandaag uit kwam. En de ontwikkeling gaat door, rond 2030 zal 6 op de 10 mensen in de stad leven, zo’n 5 miljard mensen. Dit zorgt voor serieuze uitdagingen, en de VN geeft dan ook een serieuze waarschuwing.

Want wanneer stedenbouwkundigen geen rekening houden met de groei, zal er grote armoede ontstaan, zullen jongeren minder kansen krijgen en zal religieus extremisme heersen in de steden, waarschuwt Ahmed Obaid, een hoge VN-functionaris.

Grote wereldsteden worden vaak gekenmerkt door extremen. Extreem rijk, maar ook extreem arm. Met zijn allen hutje mutje in de sloppenwijk. Volgens hetzelfde rapport wonen inmiddels 1 miljard mensen in zo’n sloppenwijk. De wereldwijde ongelijkheid is nog steeds schrijnend. We zullen er alles aan moeten doen om de rijkdommen van deze aarde goed te delen, en te verdelen. Zie daarom ook eens ‘Heel de mens‘, het in 2005 vastgestelde SP-congresstuk, over de SP en de wereld en de standpunten over globalisering.

Op de site van de VN kun je een multimedia presentatie vinden van het rapport.