Kabinet wil blijven in Uruzgan

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op zondag 1 juli 2007.

Vrijdag bleek dat het kabinet voornemens is de missie in Uruzgan, die aanvankelijk twee jaar zou duren, te verlengen. Minister Van Middelkoop gaf dat aan na de ministerraad. De stelligheid waarmee ie dat naar buiten bracht, leidde tot zichtbare irritatie bij de minister-president. Deze mededeling doorkruist de onderhandelingen met de NAVO gericht op vermindering van onze taken, respectievelijk het zoeken naar opvolgers.

Van opbouw in Uruzgan is het afgelopen jaar - in het kader van deze ISAF-missie - weinig terecht gekomen. Zoals de SP voorspeld heeft houden onze militairen zich vooral bezig met hun eigen veiligheid en het bestrijden van de Taliban. Het is een ‘vechtmissie’ geworden.

Het vertrouwen van de bevolking in de NAVO-troepen wordt steeds vaker op de proef gesteld door de aanhoudende berichten over grote aantallen burgerslachtoffers als gevolg van NAVO-acties. Vandaag werd bekend dat president Karzai een onderzoek wil, nadat er opnieuw burgerslachtoffers zijn gevallen bij een Amerikaanse luchtaanval.

Nederland moet langer in Uruzgan blijven

  • Nee, we hadden er sowieso niet heen moeten gaan
  • Ja, maar met minder troepen
  • Nee, twee jaar is gezien de ontwikkelingen genoeg
  • Ja, volle kracht vooruit

Bekijk Resultaten