Geen ontslag, maar aan de slag! - Hoofdinhoud
De SP vindt de uitkomst van de participatietop, waar kabinet, vakbonden en werkgevers spraken over meer mensen aan het werk, heel erg mager. Tweede-Kamerlid Paul Ulenbelt: “De kern is dat er is afgesproken om afspraken te maken, maar daar help je niemand mee aan een baan. En dat doe je ook niet door te morrelen aan de ontslagbescherming voor hard werkende mensen.”
Tijdens het Kamerdebat over de top werd gisteravond werd vooral gesproken over het kabinetsvoorstel om de ontslagregelingen aan te verslechteren. Ulenbelt: “Een maximum ontslagvergoeding van 100.000 lijkt veel geld. Maar het is niet niks als je op 55-jarige leeftijd ontslagen wordt en 10 jaar van dat geld moet leven omdat je op die leeftijd bijna nergens meer aan de slag komt. Dat is vaak de praktijk. Je kunt je pensioen niet op peil houden. En na een lang werkend bestaan wordt armoede het eindstation.”
In het huidige ontslagrecht passen het CWI hoor en wederhoor toe. Argumenten van werkgever en werknemer worden gewogen en getoetst aan de normen van het arbeidsrecht. Het is een waarborg voor het toepassen van fatsoensregels. “Die fatsoensregels worden nu bij het oud vuil gezet,” concludeert Ulenbelt. “Een zorgvuldige ontslagprocedure, wordt een flitsontslag.”
Wie had verwacht dat de maximering van de ontslagvergoeding voor iedereen geldt, komt bedrogen uit. Bonussen, vertrekpremies, extra pensioenstortingen en andere riante regelingen voor de top van het bedrijfsleven, blijven buiten schot. “Echte modernisering van het ontslagrecht begint bij álle vertrekregelingen onder het ontslagrecht brengen. Zodat de rechter kan oordelen. En ook voor topinkomens ontslagvergoedingen eerlijk en naar billijkheid vaststellen.”
Het is voor de SP-woordvoerder Sociale Zaken onbegrijpelijk dat een kabinet met de PvdA aan boord met dit voorstel komt. “Hier worden hardwerkende, loyale werknemers, keihard aangepakt. Voor de verkiezingen hield Wouter Bos het volk voor dat er niet aan het ontslagrecht getornd zou worden, hij moet nu niet gaan draaien. Ook de ChristenUnie zag geen noodzaak iets aan het ontslagrecht te doen. Ik daag hen nu uit om die verkiezingsbelofte gestand te doen en niet te zwichten voor de werkgeverslobby.”
Het kabinet is volgens Ulenbelt gezwicht voor de borrelpraat van de werkgeversvoormannen die zeggen dat je niet van personeel af kunt komen. “De ontslagstatistieken bewijzen het tegendeel. Daarom moet er gesproken worden over ‘áán de slag en niet over ontslag. Over een baan en niet over ontslaan.”
De SP wil dat gemeenten de middelen krijgen om werk te scheppen voor hen die door werkgevers steeds worden afgewezen. “Richt lokale leerwerkbedrijven op in buurten en wijken,” zegt Ulenbelt. “Laat deze mensen hun bijdrage leveren aan de kwaliteit van hun buurt, hun scholen, hun zorg, hun sportvoorzieningen en het onderhoud van de publieke ruimte.”
(Nieuwsbericht SP)
Zie ook de NOVA-uitzending van gisteravond