‘Liever vandaag dan morgen’

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op vrijdag 13 juli 2007.

Ziektekostenverzekeraars willen liever vandaag dan morgen dat mensen die gezond leven minder premie betalen dan verzekerden met een ongezonde levensstijl.

Alle maatschappijen werken achter de schermen hard aan voorstellen voor premiedifferentiatie, maar tot nu toe is het verboden om in de basisverzekering onderscheid aan te brengen tussen de ene en de andere verzekerde. (NOS)

Dat bedoelde minister Klink dus vorige maand toen hij zei ‘dat we met de gedachte spelen‘. En zo sijpelt een onzalig plan om van ieder mens een papieren krabbel te maken door naar een publiek debat.

Laten we niet naïef zijn. De verzekeraars en de grote politieke partijen proberen al jaren met talloze voorstellen de solidariteit uit ons zorgstelsel te breken. Dit is hun nieuwste vondst: een ogenschijnlijk redelijk voorstel dat bij nadere beschouwing slechts bedoeld is om mensen tegen elkaar op te zetten.

Solidariteit is ook het respecteren dat niet iedereen hetzelfde is en niet per definitie iedereen dezelfde prioriteiten stelt of kan stellen. Dat betekent niet dat je elkaar niet mag aanspreken op elkaars gedrag. Wel dat je erkent dat er maar weinigen zijn die er een perfecte levenstijl op na houden. Want wat is het toch makkelijk om de splinter bij een ander te zien…