Herhaling voorkomen is beter dan genezen

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op dinsdag 17 juli 2007.

Het kabinet wil meer hulp verlenen aan criminele verslaafden. Dat schrijven de ministers Hirsch Ballin en Klink aan de Tweede Kamer. Het aantal plaatsen in de opvangcentra wordt verdubbeld van 3000 tot 6000 per jaar. Ongeveer één op de drie plegers van strafbare feiten heeft een verslaving. Justitie wil die groep zo nodig onder dwang behandelen.

De justitiële opvang van verslaafden blijkt tot nu succesvol. Ruim veertig procent van de deelnemers is na afloop beter af. Ze hebben bijvoorbeeld minder verslavingsproblemen en plegen minder delicten. (NOS)

De reclassering en het gevangeniswezen heeft de laatste jaren veel te leiden gehad onder bezuinigingen. De SP maakte in 2005 een uitgebreid rapport onder de titel ‘morgen moet het beter‘ met ideeën om te voorkomen dat steeds meer (ex)gedetineerden in herhaling vervallen. Dat is niet - zoals sommigen menen - iemand met fluwelen handschoenen aanpakken, dat is gewoonweg slim. Een goede begeleiding van (ex)gedetineerden is cruciaal voor onze veiligheid.

Zie ook: Draai ‘ontmenselijking’ gevangenissen terug