‘Ambitieniveau’

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op zaterdag 21 juli 2007.

De Nederlandse krijgsmacht heeft meer geld nodig. Willen Nederlandse militairen bij hun missies in het buitenland hun werk kunnen doen, dan moet er geld bij. „De rek is uit de efficiencymaatregelen.” (…)

Er is meer geld nodig om de krijgsmacht te kunnen blijven inzetten volgens het gewenste ambitieniveau, aldus de staatssecretaris.

Vorig minister van defensie - Henk Kamp - wilde nog kruisraketten aanschaffen. ‘Om mee te kunnen draaien in de hoogste regionen van het geweldsspectrum.’ Middelkoop zette daar dit jaar een kruis door: ‘Kruisraketten zijn onnodig voor Nederland omdat ons land nooit op een dergelijk hoog geweldsniveau zal opereren.’

Wellicht dat minister Middelkoop nog wat verder moet nadenken over het gewenste ambitieniveau van het Nederlandse leger. Met name op het gebied van oorlogsmisssies die verpakt worden als ‘opbouwmissies’. Met een minder ambitieniveau kunnen we ons nog steeds inzetten voor vrede in de wereld, met uitzending van militairen naar echte vredesmissies, zoals in de afgelopen jaren naar Liberia, Kosovo, Cyprus, Libanon, Bosnië, Macedonië, Zuid-Soedan en Congo.

Het huidige ambitieniveau van Nederland komt er op neer dat we tegelijkertijd aan drie grote operaties mee kunnen doen (een veelgenoemde term voor een grote operatie is ‘op bataljonsniveau’). Dit ambitieniveau is al jaren onderwerp van discussie omdat het de krijgsmacht met de huidige middelen te zwaar belast (veelgehoorde klacht van de militaire vakbonden). Van Middelkoop heeft technisch gezien dus gelijk. Maar wat werkelijk ter discussie moet staan is het ambitieniveau zelf. Dat doet de SP dan ook al jaren.