Steun aan Jeugdzorg nodig

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op dinsdag 24 juli 2007.

De vraag naar Jeugdzorg is het afgelopen kwartaal met 20% gestegen, dat meldt de MOgroep, de brancheorganisatie voor de Jeugdzorg. ‘Het beroep dat op de Bureaus Jeugdzorg wordt gedaan is nog veel groter dan iedereen dacht. De Bureaus Jeugdzorg kunnen de spectaculair toegenomen hulpvraag niet aan. Structurele oplossingen zijn daarom dringend gewenst’, aldus SP-Kamerlid Marianne Langkamp.

Landelijk steeg het aantal hulpvragen bij de Bureaus Jeugdzorg in het eerste kwartaal van dit jaar met 20 procent. Bureau Jeugdzorg Rotterdam had zelfs te maken met 30 procent meer aanmeldingen. Dat staat gelijk aan een extra duizend hulpvragen. De medewerkers wordt nu gevraagd vrijwillig over te werken om de extra vraag aan te kunnen. Ook bij bureau Jeugdzorg Groningen is de vraag explosief toegenomen. Het bureau heeft daarom een cliëntenstop moeten instellen, terwijl er nog 200 kinderen op de wachtlijst staan. Volgens de Bureaus Jeugdzorg is er €23 miljoen extra nodig om de toegenomen hulpvraag aan te kunnen.

Langkamp: ‘Vanuit alle windstreken komen de signalen dat de Bureaus Jeugdzorg de toegenomen vraag niet aankunnen. Het water staat ze tot aan de lippen. Een cliëntenstop zoals in Groningen is begrijpelijk vanuit hun kant, maar het is absoluut onwenselijk. Ook de tijdelijke maatregel van jeugdzorg Rotterdam zal geen zoden aan de dijk zetten. Ik heb minister Rouvoet daarom ook gevraagd nu meteen aanvullende maatregelen te nemen zodat de bureaus de toegenomen hulpvraag blijvend kunnen opvangen.’

(Nieuwsbericht SP)