Een beter en goedkoper OV

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op donderdag 26 juli 2007.

Nederlanders stappen van alle EU-inwoners zo ongeveer het minst in de bus, trein of ander openbaar vervoer. Slechts 11 procent gebruikt het OV als voornaamste vervoermiddel voor de dagelijkse activiteiten.

Alleen in Cyprus zit de bevolking minder vaak in het openbaar vervoer, zo blijkt uit een enquête van de Europese Commissie. Het onderzoek onder 26.000 Europeanen is donderdag openbaar gemaakt. In Nederland is de laatste jaren bezuinigd op openbaar vervoer. Andere landen, zoals België, hebben het vervoer juist uitgebreid en goedkoper gemaakt, waardoor er meer passagiers instapten.

Een deel van de Nederlanders zegt best in het openbaar vervoer te willen stappen, als de reistijden of bestemmingen beter zouden zijn. (Nu.nl)

Op verschillende plaatsen in ons land zijn inmiddels succesvolle proeven genomen met goedkoop (soms zelfs gratis) openbaar vervoer voor ouderen.

Als we de bereikbaarheid van wijken, buurten en dorpen verbeteren, en zorgen voor een goede kwaliteit en service, kan het openbaar vervoer snel veel populairder worden. Dat is niet enkel goed in het kader van filebestrijding, maar ook voor het milieu.

Zie ook: