Pretbelasting

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op zaterdag 28 juli 2007.

De Nederlandse kermisbonden voeren sinds deze week actie tegen de verhoging van het BTW-tarief van 6 naar 19% die het kabinet heeft aangekondigd. Die zal veel de exploitanten de kop kosten, zo wordt gevreesd. En kleine kermissen zullen verdwijnen, vooral uit de kleinere plattelandsgemeenten. Voor veel gezinnen wordt de kermis onbetaalbaar als de prijzen met 13% omhoog schieten.

070728nathalie-lichtprotest2.jpg

De actiebereidheid onder de exploitanten is enorm hoog. Dat bleek deze week ook op de kermis van Tilburg, de grootste van het land met liefst 245 attracties. Ons Tweede Kamerlid Nathalie de Rooij, trotse inwoonster van deze stad, ging bij de ondernemers langs en hielp hen om steunbetuigingen te verzamelen.

070728nathalie-handtek.jpg

Via een gekoppelde geluidsinstallatie, die langs de drie kilometer lange kermisboulevard stond, werd woensdag aan de tienduizenden bezoekers gevraagd de actie te steunen. Zij gaven hier gehoor aan door massaal met lightsticks te zwaaien en luidkeels te laten horen dat ze het protest steunen. De ondernemers waren zichtbaar ontroerd door de grote bijval. Daarna gingen alle attracties dertien minuten dicht en de horeca in de binnenstad draaide uit solidariteit gedurende die dertien minuten alle muziek en lichten uit.

070728nathalie-lichtprotest1.jpg

De actie maakte indruk. Inmiddels hebben CDA en PvdA toegezegd dat ze gaan onderzoeken of deze ‘pretbelasting’ toch niet vermeden kan worden. Laten we het hopen, want of je er nu zelf van houdt of niet, dit gaat niet alleen om kleine ondernemers, maar ook om cultuurgoed en daar moet je geen melkkoe van maken.