Wapenwedloop voor de vrede

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op maandag 30 juli 2007.

De Verenigde Staten zijn van plan voor 20 miljard dollar aan wapens te leveren aan Saoudi-Arabië. Het zou nodig zijn om tegenwicht te bieden aan de groeiende macht van Iran in de regio. Ook andere bondgenoten van de VS, zoals Bahrein, Koeweit en Qatar zouden de komende tijd door de VS beter bewapend moeten worden. Dit meldt onder meer de BBC.

Tegenover persbureau AFP en Amerikaanse media hebben officials van het Pentagon gezegd dat het zou gaan om miljarden aan gevechtsvliegtuigen, raketten en marineschepen.

Op een serieuze inzet om de Isräelisch-Palestijnse verhoudingen te verbeteren hebben we Bush nooit kunnen betrappen. Een bloedbad in Irak en een nieuwe wapenwedloop in de hele regio, dat lijkt de belangrijkste erfenis te worden die Bush junior als president gaat nalaten.

Nog 541 dagen te gaan…

Inmiddels hebben de VS Israël een stijging van 25 procent aan Amerikaanse militaire hulp beloofd, van jaarlijks 2,4 miljard dollar (1,7 miljard euro) tot drie miljard dollar (2,2 miljard euro), over een periode van tien jaar. Deze verhoging is deels bedoeld om Israël akkoord te laten gaan met bovengenoemd plan. De Israëlische premier Olmert heeft inmiddels gezegd er begrip voor te hebben.