Geweld online

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op dinsdag 31 juli 2007.

Panorama (BBC) had gisteren een aflevering over geweldvideo’s op internet, en dan specifiek filmpjes van kinderen en tieners die bruut worden afgetuigd door leeftijdsgenoten.

Deze clips staan op YouTube, maar er zijn zelfs speciale websites voor. (Ik ga er niet naar linken, want ik gun ze de bezoekers niet.) Een van de oprichters van zo’n ‘gespecialiseerde’ site zei: ‘We tonen slechts wat er gebeurt’, maar de presentatie en de commentaren lijken meer op verheerlijking van dit geweld. Hij zei het gruwelijk te vinden, maar ondertussen verdient hij goed geld aan de advertenties van gerenommeerde bedrijven als British Telecom, Virgin en EasyJet. (Pas toen de BBC begon te bellen, trokken zij hun advertenties terug.)

Een leraar in de uitzending: ‘Kinderen zagen vroeger op school soms eens per jaar een vechtpartij in de pauze. Dat was dan bijzonder. Nu zien ze elke dag op internet en op hun mobieltjes gevechten van jongeren onderling, het wordt de normaalste zaak van de wereld. En als geweld gewoner wordt, dan wordt de drempel om zelf gewelddadig te worden natuurlijk ook steeds lager.’