Aanbestedingen

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op woensdag 1 augustus 2007.

Overheden lappen in 70 procent van de gevallen de eigen regels voor het aanbesteden van werk aan hun laars, zegt MKB-Nederland. Ze zeggen zich te baseren op de jongste cijfers van het ministerie van Economische Zaken. “De misser van minister Koenders met het onderhands gunnen van het Schoklandevenement aan bevriende partijgenoten, is slechts het topje van de ijsberg.”

Ook minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) negeerde de aanbestedingsregels. In dit geval ging het om de organisatie van de Kindertop op 6 juni. Beide ministers voerden aan dat er geen tijd was om de zaak aan te besteden.

De organisatie voor het midden- en kleinbedrijf heeft samen met werkgeversvereniging VNO-NCW een speciaal meldpunt geopend waar ondernemers vragen en klachten kunnen deponeren over aanbestedingsprocedures.

De achtereenvolgende kabinetten hebben, als ware marktfundamentalisten, geprobeerd overal marktwerking in te voeren. Van het OV tot de energienetten, van de sociale zekerheid tot de publieke diensten. Overal moest opeens worden ‘aanbesteed’, ook als dat tot veel ellende leidt, zoals in de thuiszorg.

Wat me overigens de afgelopen dagen nog meer is opgevallen, zijn de enorme bedragen die er voor de reclame voor het kabinetsbeleid zijn uitgetrokken: Meer dan 700.000 euro voor ‘het akkoord van Schokland’ (terwijl de artiesten gratis hun medewerking verleenden!) en meer dan 200.000 euro voor ‘de kindertop’. Interessant om te weten wat de totale kosten zijn geweest van die ‘honderd dagen’.