Loze belofte

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op vrijdag 3 augustus 2007.

Beloofde inkomensverhoging jonggehandicapten gaat niet door

Jonggehandicapten met een Wajong uitkering krijgen niet de inkomensverhoging die hen door het kabinet is toegezegd. De 5% extra die in verkiezingstijd en bij het aantreden van dit kabinet is beloofd blijkt netto 0% te zijn. Dit blijkt uit informatie die de SP heeft verzameld via een meldpunt op www.waoplein.nl.

Bij het meldpunt zijn in de eerste vier dagen al 250 meldingen binnengekomen. Initiatiefnemer en SP-Kamerlid Paul Ulenbelt: “Het lijkt er op dat geen enkele alleenstaande jongehandicapte met een Wajong-uitkering er 5% op vooruit gaat. Het bedrag van een Wajong-uitkering is lager dan het sociaal minimum en wordt daarom aangevuld. De uitkering wordt inderdaad met 5% verhoogd, maar dat wordt meteen weer van de aanvulling afgetrokken. Het nettoresultaat voor jonge mensen met een handicap is dus 0 % erbij, zij blijven gewoon op het sociaal minimum steken. De belofte waarmee de regeringspartijen mooie sier maakten, is voor deze mensen dus een dooie mus. Wat met de linkerhand wordt gegeven, wordt met de rechterhand weer afgepakt.”

Ulenbelt waarschuwde begin dit jaar al voor de effecten van aanvullingen die de verhoging teniet zouden doen. De SP steunt de verhoging van 5% maar eist wel dat de verhoging ook in de portemonnee van mensen is terug te vinden. Ulenbelt heeft in april 2007 een Kameruitspraak gevraagd om de 5% verhoging een netto verhoging van het inkomen te laten zijn. Dat het CDA en de PvdA beiden moties niet steunden, was volgens Ulenbelt al een veeg teken.

(Persbericht SP)