26 miljoen op de vlucht

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op maandag 6 augustus 2007.

070806bangladesh.jpg

Elk jaar veroorzaakt de moesson in Zuidoost-Azië grote overstromingen, maar dit jaar is de regenval het ergst sinds mensenheugenis.

Meer dan 26 miljoen mensen in Nepal, India en Bangladesh ontvluchtten de afgelopen week hun huis. Ze verblijven onder meer op dijken en daken, ingesloten door het water, vaak zonder voedsel of drinkwater.

Veel arme landen hebben de grootst mogelijk moeite om bij dit soort grootschalige rampen effectief te kunnen optreden. (Ook in New Orleans was er destijds geen snelle en effectieve hulp, maar dat had niks met armoede te maken, althans niet van de overheid.) Daarom heb ik eerder, naar aanleiding van soortgelijke overstromingen in zuidelijk Afrika, voorgesteld dat de VN het initiatief neemt voor een netwerk van regionale steunpunten (met heli’s, met voedsel, en met andere benodigdheden) om in geval van rampen snel en effectief te kunnen optreden. Vanzelfsprekend zouden de rijke landen dit netwerk moeten meefinacieren. We hebben toch ook een brandweer, voor het geval dat….