Congres slikt afluisterprogramma Bush

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op maandag 6 augustus 2007.

Het door de Democraten beheerste Congres heeft zaterdag ingestemd met een wijziging van het omstreden afluisterprogramma. De regering Bush krijgt hierdoor het recht e-mails en telefoons van terreurverdachten in het buitenland af te luisteren, zonder toestemming van een rechter. Het gaat om mail- en telefoonverkeer tussen mensen in andere landen en de VS.

Het is een belangrijke overwinning voor Bush. De leider van de Democraten, Nancy Pelosi, noemt de maategel strijdig met de grondwet. Volgens de Democraat Lofgren geeft de wet justitie de kans iedereen op elke plek en elke tijd af te luisteren zonder toestemming van de rechter. Uiteindelijk stemden 41 Democraten mee met de Republikeinen, 181 stemden tegen.

Amerika heeft al inzage in het Europese geldverkeer en de gegevens van vliegtuigpassagiers naar de VS. Binnen EU-landen mogen veiligheidsdiensten de contactgegevens van mail-, internet- en belverkeer inzien, maar de inhoud blijft daarbij ongemoeid. Bij de nieuwe Amerikaanse wet gaat het wel om de inhoud.