Over de mogelijke miljardenstrop die ’splitsing’ heet

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op maandag 6 augustus 2007.

070806splitsingnee.jpg

Het energiebedrijf Delta start een gerechtelijke procedure tegen de Staat om het maken van onnodige kosten die splitsing van het bedrijf met zich meebrengt te voorkomen. Delta had al eerder aangekondigd dat bij de inwerkingtreding van de splitsingswet de rechter zou worden ingeschakeld. De energiebedrijven waarschuwen al jaren dat Amerikaanse investeringsmaatschappijen met miljardenclaims zullen komen, die de bedrijven zullen moeten doorberekenen aan de klant.

De energiebedrijven hebben al in 1999 en 2000 leidingen en kabels voor miljarden dollars aan Amerikanen verkocht. Deze worden nu via ‘crossborder lease constructies’ teruggehuurd. Als de door een Kamermeerderheid gewenste splitsing van energiebedrijven in een productiebedrijf en leveringsbedrijf wordt doorgezet, zullen naar verwachting de Amerikaanse investeerders enorme schadeclaims neerleggen bij de energiebedrijven. Die zullen vervolgens moeten worden doorberekend aan de klant. Dat kunnen dus tientallen euro’s extra op de energierekening worden.

De SP heeft al eerder gewaarschuwd voor de nadelen van splitsing. Het was ook een van de vele argumenten om er uiteindelijk ‘nee’ tegen te zeggen. Andere partijen hebben de bezwaren echter weggewuifd en de splitsing - tegen de wil van de bedrijven - doorgedrukt.