Over Wilders en Jami

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op donderdag 9 augustus 2007.

In een stuk in de Volkskrant stelt Wilders dat de Koran uit ons land verbannen moet worden. Hij noemt het een fascistisch boek, vergelijkbaar met Mein Kampf. Het is de volgende stap in zijn strijd tegen alles wat Islam is of ermee verwantschap heeft. Hij zegt genoeg te hebben van hoofddoekjes, moskeeën en immigranten die in de Koran geloven.

Wilders overschreeuwt zich al een poosje, maar nu lijkt hij alle remmen los te gooien en maakt hij ons deelgenoot van zijn diepste overtuiging. De één miljoen moslims in ons land worden door hem als verdachten aangemerkt omdat zij de Koran als een heilig boek beschouwen. Een domme en nare gedachte.

De Koran bevat afzichtelijke passages. Wanneer extremistische moslims zeggen daar een rechtvaardiging voor geweld in te zien, maakt dat veel mensen wantrouwig. Maar iedereen die van mening is dat afvalligen, ongelovigen, Joden en christenen het verdienen gedood te worden, vormt een gevaar voor onze democratie en rechtstaat. Intimidatie en democratie verdragen elkaar niet.

De Bijbel bevat ook afzichtelijke passages. Daar wordt bijvoorbeeld heel wat ‘met stenen gestenigd’. Mensen die denken dat ze anderen, om wat voor reden dan ook, kunnen stenigen met een beroep op de Bijbel hebben het mis. Gelukkig zijn daar ook geen voorbeelden van, hier en nu. In het verleden is er echter veel misdaan met de Bijbel in de ene en het zwaard in de andere hand.

PvdA-lid Ehsan Jami wil een comité oprichten dat mensen die hun geloof, in het bijzonder de Islam, vaarwel zeggen, bijstaat. Het is al erg genoeg dat er blijkbaar reden van bestaan is voor een dergelijk comité. De initiatiefnemer is zaterdag gewelddadig aangevallen, en waarschijnlijk bestaat er een relatie met zijn initiatief. Als dat zo is, dan is het niet alleen een abjecte daad, dan is het ook een vorm van politieke intimidatie. Zonder het met alle uitlatingen van Jami eens te zijn, steun ik hem bij zijn inzet voor het recht en de veilgheid van mensen die de vrijheid van geweten openlijk willen practiseren en demonstreren.

Zowel Wilders als de Islamitische extremisten lijken gaandeweg elke nuance en realiteitszin verloren te hebben. Ondertussen domineren - en daarmee frustreren - ze wel al tijden het debat over de bitter noodzakelijke integratie. Door hun onverdraagzaamheid, generalisaties en gebrek aan empathie en respect voor de ander vormen ze een gevaar voor de democratische waarden in ons land.