Onrust op de beursvloer

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op vrijdag 10 augustus 2007.

De hypotheekcrisis leek vanmorgen over te slaan naar de aandelenbeurzen. Alle Europese beurzen stonden ‘in het rood’. De AEX krabbelt inmiddels weer op nu in de VS de klap iets lijkt mee te vallen.

De onrust op de financiële markten leek eerder aangewakkerd dan bezworen te worden door de reddingsoperatie van de Europese Centrale Bank (ECB) en het stelsel van Amerikaanse centrale banken (Fed). Na de noodgreep van gisteren - er werd 95 miljard in de financiële markten gepompt - wordt vandaag en dit weekeinde door het ECB weer 60 miljard ingebracht. De Fed komt met een soortgelijke actie. Deze operaties worden door sommige analisten ‘wijs’ genoemd, terwijl anderen juist vrezen dat ze een aanjagend effect hebben.

De internationale onrust begon door zorgen over de Amerikaanse hypotheekcrisis. De huizenmarkt staat in de VS al een tijd onder druk omdat leningen almaar moeilijker kunnen worden terugbetaald. Er zijn veel te lang veel te makkelijk hypotheken verstrekt aan mensen die ze zich dat eigenlijk niet konden permitteren.