Van Bommel vs Ormel

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op vrijdag 31 augustus 2007.

Het NRC interviewde Henk-Jan Ormel (CDA) en Harry van Bommel over de vraag, wel of geen referendum. Het artikel is hier te lezen. Twee citaten:

Ormel:

„De kritiek van de burgers is beslist serieus genomen. Dat is terug te vinden in de nieuwe verdragstekst die op tafel ligt. De invloed van nationale parlementen wordt bijvoorbeeld vergroot. Een voorstel van de Europese Commissie kan wel degelijk worden teruggestuurd of tegengehouden. Symbolische aspecten zoals de vlag en het volkslied, waaraan veel burgers zich stoorden, zijn uit de tekst gehaald. En er wordt duidelijk gekozen voor een Europa als samenwerkingsverband van soevereine staten. Daaraan heeft Balkenende als premier een belangrijke bijdrage geleverd.”

Van Bommel:

„Er is een verschil tussen samenwerking en machtsoverdracht. Samenwerking is broodnodig. Natuurlijk willen we dat bij asielproblemen, energiepolitiek en terreurbestrijding. Maar zodra je beslissingen bij meerderheid gaat nemen, word je geconfronteerd met besluiten die je niet wilt. Daarvoor bestaat geen draagvlak bij de bevolking.

Bestuurders zijn de burgers uit het oog verloren. Nederlanders zijn niet anti-Europa. Ze zien zeker voordelen en ze willen ook verder met Europa. Ik ook, maar niet met zevenmijlslaarzen. Dan krijgen mensen het gevoel dat Europese zaken ze door de strot worden geduwd. Het ‘nee’ tegen de Grondwet in 2005 was een optelsom van ongenoegen. Europa is een B-merk geworden.”