Mooi Nederland!

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op maandag 3 september 2007.

Nooit eerder bezochten zoveel buitenlandse toeristen Nederland als in 2006. Dat blijkt uit kerncijfers Toerisme en Recreatie editie 2007. Niet alleen de toeristen uit verre landen (Azië en Amerika) namen toe, ook het aantal Duitsers dat hier heen komt steeg met 9% naar 2,8 miljoen.

In de cijfers staat ook een overzicht van de populairste attracties in Nederland. De rondvaarten in Amsterdam was in 2006 de populairste attractie in Nederland met ruim 3,1 miljoen bezoekers gevold door De Efteling met 3 miljoen bezoekers en het Van Gogh Museum met 1,6 miljoen bezoekers.

Toerisme is een belangrijke bron van inkomen voor veel Nederlanders. Daarom is het ook zo raar dat de regering de btw op kermis- en toeristische attracties wil verhogen, van 6% naar 19%. Het college van Loon op Zand (Efteling) stuurde vorige week nog een brief naar de staatssecretaris. De verhoging van het tarief kan veel banen kan kosten in de gemeente. De universiteit van Tilburg berekende dat de maatregel de Efteling op korte termijn 400.000 bezoekers zou kosten. Om maar niet te spreken over het feit dat het voor veel mensen onbetaalbaar wordt om een keer een leuk dagje uit te gaan.

Al eerder voerden de Nederlandse Kermisbonden actie tegen deze pretbelasting. Die actie in Tilburg, waar ook SP-Kamerlid Nathalie de Rooij aanwezig was, maakte indruk. Inmiddels hebben CDA en PvdA toegezegd dat ze gaan onderzoeken of deze ‘pretbelasting’ toch niet vermeden kan worden.

In het debat over de regeringsverklaring, maart dit jaar diende de SP nog de volgende motie in. Toen werd ie niet aangenomen.

De Kamer,

overwegende, dat kermisexploitanten veelal gebonden zijn aan reeds lang tevoren gemaakte afspraken met gemeentebesturen aangaande de rit- en entreeprijzen voor hun attracties;

verzoekt de regering om een eventueel besluit over het al dan niet verhogen van de btw voor kermissen en andere attracties pas te nemen nadat er een onderzoek naar de financiële en maatschappelijke gevolgen van de voorgenomen verhoging is gehouden.