‘Niet onder de indruk’

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op donderdag 6 september 2007.

In het blad ‘Nursing’ - dat zeven september uitkomt - gaat staatssecretaris Bussemaker in op de actie ‘Stop Uitverkoop Thuiszorg‘. De golf van ontslagen en de verslechterde zorg maken dat de actie inmiddels gesteund wordt door vakbonden als CNV, Abvakabo, NU91, de Unie en ouderenbond ANBO.

Bussemaker is niet onder de indruk van de onlangs gestarte campagne rond de problemen in de thuiszorg ‘Zorg geen markt’ van oppositiepartij SP: ‘De problemen in de thuiszorg zijn niet het gevolg zijn van marktwerking.’ Ze is wel geschrokken van wat ze kort na haar aantreden in de thuiszorg aantrof: ‘Ik heb direct een convenant gesloten om te voorkómen dat medewerkers voor de zorg verloren gaan. En we hebben een meldpunt opengesteld waar gedwongen ontslagen kunnen worden gemeld. Tot op heden zijn daar nog geen meldingen binnengekomen.’

Inmiddels is deze informatie al weer achterhaald. Staatssecretaris Bussemaker heeft namelijk een brief naar de Kamer gestuurd waaruit blijkt dat inmiddels 5000 thuiszorgmedewerkers hun baan verliezen of moeten gaan werken onder slechtere arbeidsvoorwaarden en voor minder geld. Het convenant dat ze gesloten heeft is niets meer dan een afspraak dat gemeenten en thuiszorginstellingen overleggen over eventuele ontslagen. Er zijn geen harde afspraken over behoud van werk en arbeidsvoorwaarden.

Inmiddels heeft ook AbvaKabo FNV, de grootste vakbond in de zorg, heeft zich achter de actie Stop Uitverkoop Thuiszorg geschaard. Inmiddels hebben nu alle vakbonden in de zorg zich solidair verklaard met de actie van het comité Zorg Geen Markt, dat is opgericht door SP-Kamerlid Agnes Kant en 50 zorgwerkers. AbvaKabo FNV heeft ruim 100.000 leden die in de zorg werkzaam zijn, waarvan ruim 30.000 in de thuiszorg.