Veiligheid stemcomputers van essentieel belang

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op woensdag 4 oktober 2006.

Minister Remkes (Binnenlandse Zaken) moet veel meer doen om de betrouwbaarheid van stemcomputers bij verkiezingen veilig te stellen. SP-Kamerlid Ewout Irrgang vindt dat de VVD-minster veel te nonchalant reageert op waarschuwingen van experts dat het elektronisch stemmen risico’s met zich meebrengt en wil op korte termijn een opheldering.

Een reportage van EénVandaag toonde aan dat de beveiliging van de stemcomputers aan alle kanten rammelt. Ook de actiegroep wijvertrouwenstemcomputersniet stelde in een brief, die vandaag aan minister Remkes is verzonden, dat de meest gebruikte stemcomputer van fabrikant Nedap onveilig en makkelijk te manipuleren is. Als onderbouwing is het resultaat meegestuurd van uitgebreid technisch onderzoek naar een stemmachine die de actiegroep wist te bemachtigen. Volgens minister Remkes baseert de actiegroep zich op een stemmachine die nog niet is aangepast aan de laatste inzichten.

Vorige week stelde de SP de minister al vragen over de beveiliging van stemmachines. Gezien de houding van de minister is het is nu tijd voor een serieus debat.