Nee, geen gedraai….

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op vrijdag 5 oktober 2007.

Het spoeddebat over het wel of niet houden van een referendum was een debat vol ontkenning en gedraai. Balkenende wil niets zeggen over een eventueel veto en gaf het startsein voor een nieuwe ronde bangmakerij. Wel een referendum houden zou wel eens heel slecht kunnen uitpakken voor Nederland.

De PvdA vindt het nieuwe verdrag niet grondwettelijk, ook al is het voor 95% hetzelfde als het vorige. Hoewel men steeds gezegd heeft dat als het nieuwe verdrag ook maar iets op lijkt op het oude er een referendum moest komen, nu ziet men dat anders. De bevolking mag best een referendum, maar niet over dit onderwerp. Maar er was geen sprake van ‘draaien’. En er was ook geen sprake van een deal.

De VVD houdt voorlopig de kaarten tegen de borst. Gezien het feit dat zij vorige keer wel voor een referendum hebben gestemd, ga ik er van uit dat zij uiteindelijk ook vóór zullen stemmen. Maar zeker weten doet niemand dat.

De komende weken zal er veel campagne gevoerd worden voor de petitie referendumnnu.nl. Samen met andere partijen gaat de SP een initiatiefwet indienen om een nieuw referendum mogelijk te maken. De hoop is gevestigd op een handvol PvdA-Kamerleden die hebben aangegeven achter de initiatiefwet te staan. Hun stemmen zijn nodig om een meerderheid mogelijk te maken.

Referendum nu