RTL stopt voorlopig met belspellen

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op dinsdag 9 oktober 2007.

Belazerd

De vier RTL-zenders stoppen met ingang van 1 november met het uitzenden van belspelletjes. Een woordvoerster van RTL Nederland vertelde dinsdag dat dit ,,tot nader order” gebeurt.

Call-tv ligt onder vuur omdat het fenomeen onderwerp is van een justitieel onderzoek naar de rechtmatigheid van de spellen.

De opsporingsdienst FIOD-ECD deed in september invallen bij RTL en SBS en bij tv-producenten Endemol en 2waytraffic. De dienst verdenkt de tv-bedrijven van het overtreden van de Wet op de Kansspelen.

,,RTL wil als belangrijke aanbieder van entertainment en onafhankelijke informatie elke schijn van onrechtmatig handelen vermijden en wil volstrekte duidelijkheid van de overheid over de interpretatie van de gedragscode”, aldus de zegsvrouw. In die code heeft de branche zelf vastgelegd hoe met belspelletjes moet worden omgegaan. (AD)

Onlangs bracht de SP het vervolgrapport ‘0900-BELazerd‘ uit, waaruit blijkt dat de gedragscode die per 1 januari 2006 werd afgesproken totaal niet werkt. Eigenlijk was dat niets nieuws, al in 2001 - met het uitkomen van het rapport ‘Ook BELazerd’ - gaf de SP al aan dat zelfregulering niet zou werken.