Britten: Verdrag in wezen gelijk aan Grondwet

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op woensdag 10 oktober 2007.

Een commissie van het Britse Lagerhuis is vanmorgen tot de conclusie gekomen dat het Europese Hervormingsverdrag „in wezen gelijk” is aan de verworpen Europese Grondwet. (NRC)

Ook premier Brown vindt een referendum in Groot-Britannië niet nodig, dit terwijl voorganger Blair het beloofd had. De bonden, maar ook leden uit zijn eigen partij zetten hem al enige tijd onder druk om dit wel te doen, maar vooralsnog kloppen zij vergeefs aan bij Downing Street 10.

Groot-Brittanië heeft met name op justitie- en politiegebied verschillende uitzonderingsposities bedongen op het nieuwe Europese verdrag, zogenoemde ‘opt-outs’. Volgens Blair, en nu dus Brown, is dat een reden om geen referendum te houden omdat daardoor de Engelse souvereiniteit niet wordt aangetast. De commissie is niet overtuigd van deze opt-outs en volgens hen moet de regering nauwkeuriger aangeven hoe ze in staat is zich aan essentiële delen van het Hervormingsverdrag te onttrekken.

Dit geeft precies aan dat Nederland, die deze uitzonderingsposities niet eens bedongen heeft, veel souvereiniteit inlevert. Onder andere op gebieden van energie en klimaat, politie en justitie, en asiel en migratie wordt met het nieuwe verdrag een meerderheidsbesluit ingesteld. Met andere woorden, Nederland kan hier gedwongen worden mee te werken aan iets wat we niet willen, zelfs al is een meerderheid van de Tweede Kamer tegen.

De EU krijgt een vaste voorzitter die de bijeenkomsten van regeringleiders en staatshoofden voorzit en voorbereid. Nu rouleert dat voorzitterschap onder de verschillende lidstaten. Daarnaast komt er ook een soort Europees minister van Buitenlandse Zaken met een eigen diplomatieke dienst. Samen betekent dit een versterking van het federale karakter van de EU.

Of je hier nu voor of tegen bent, dat is aan jou. Maar feit is dat Nederland souvereine zaken overhevelt naar Europa. En dit zou, net als in 2005, onderwerp moeten zijn voor een referendum. Een referendum dat er enkel kan komen als iedereen zijn handtekening zet en we gezamenlijk de Tweede Kamer en de regering onder druk zetten.

Referendum nu