Blog Action Day 2007

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op maandag 15 oktober 2007.

Vandaag wordt iedere blogger opgeroepen om een post - op zijn manier - aan het milieu te wijden. De organisatoren van Blog Action Day. Volgens de cijfers doen er 15,861 blogs over de hele wereld mee.

De impact van het toerisme op de klimaatopwarming kan de volgende dertig jaar meer dan verdubbelen, zo blijkt uit een rapport van de VN-agentschappen voor het toerisme, het milieu en het klimaat. Volgens de World Tourism Organisation (WTO) werden afgelopen jaar wereldwijd ongeveer 842 miljoen reizen ondernomen. In 2020 zouden er dat 1,5 miljard zijn. Transport, verblijf en andere toeristische activiteiten maken ongeveer 4 tot 6 procent uit van de totale uitstoot van broeikasgassen. (HLN)

De SP pleit er lang voor om kerosine te belasten. Dit is nog steeds vrij van accijnsheffing. Dat zorgt niet enkel voor het rare feit dat een vakantie in Turkije bijna goedkoper is dan in eigen land, het zorgt ook voor veel vervuiling. Op dit moment mag een kerosineheffing nog niet van Europa, de gezamenlijke linkse fracties in Europa zijn hier echter druk mee bezig.

De plannen van dit kabinet met betrekking tot de heffing op vliegtickets treffen op dit moment enkel de mensen die in Nederland opstijgen. Niet degene die bijvoorbeeld overstappen, of het vrachtverkeer. Het is dus een hele selectieve maatregel. Een landing en take-off belasting zou in dit geval veel eerlijker zijn en ook meer zoden aan de dijk zetten. Maar een kerosinebelasting, net zoals dat ook voor benzine en diesel geldt, is en blijft de beste keuze.