Polen naar de stembus

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op zondag 21 oktober 2007.

kaczynski-400.jpg

Vandaag gaat Polen naar de stembus. De favorieten zijn Jaroslaw Kaczynski’s zeer conservatieve Recht en Rechtvaardigheid en het liberale Burgerplatform van Donald Tusk. De eerste partij zat in de regering, de tweede in de oppositie. De eerste is vooral populair in het oosten van het land, de tweede in het westen.

Kaczynski is op zijn zachtst gezegd omstreden. Hij zou tegenstanders laten bespioneren en zou vooral streven naar macht en niet zo zeer naar beter bestuur. Twee miljoen Polen verlieten in de afgelopen jaren hun land om in het westen te gaan werken, volgens Tusk heeft Kaczynski deze mensen weggejaagd. Het gaat er hard aan toe in de campagne. Het lijkt echter onvermijdelijk dat deze heren samen een coalitie moeten gaan vormen, maar dat sluiten ze vooralsnog allebei uit.

Mocht Jaroslaw Kaczynski de verkiezingen verliezen, dan kan diens tweelingbroer zich er mee gaan bemoeien: Lech Kaczynski. Die heeft het recht wetsvoorstellen te blokkeren. Het parlement kan dat veto dan weer met een tweederde meerderheid ongedaan maken, maar als Jaroslaw 34% in de verkiezingen van morgen haalt, kan hij altijd die tweederde meerderheid voorkomen, ook als hij de verkiezingen heeft verloren. De kans is dus groot dat Polen ook na morgen in de ban van de tweeling blijft.

Twee jaar geleden kwam overigens zo’n 60% van de kiezers niet opdagen. Het zou toch treurig zijn als de opkomst dit keer niet hoger is.

(Ons Tweede Kamerlid Paul Ulenbelt ging deze zomer naar Polen om te kijken wat de gevolgen dáár zijn van de arbeidsmigratie. Lees zijn verslag in de Tribune.)