1 Miljard

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op donderdag 25 oktober 2007.

Vanmiddag is de website www.1miljard.nl gelanceerd door verschillende maatschappelijke organisaties, waaronder ook ROOD. Doel is het kabinet ervan te overtuigen dat het oplossen van het lerarentekort niet een onderwijsprobleem is, maar een maatschappelijk probleem.

De ruim 1 miljard euro die volgens de commissie Rinnooy Kan nodig is, wordt momenteel vooral binnen de begroting van het hoger onderwijs gezocht. Maar dat betekent dat het ene gat met het andere wordt gevuld. Onlangs lekte een aantal opties uit waar het kabinet naar kijkt. Met name het plan om de basisbeurs af te schaffen leidde tot grote onrust. Maar ook andere mogelijkheden die genoemd worden, zoals bijvoorbeeld het verhogen van het collegegeld, zijn voor de betrokken organisaties onaanvaardbaar Op de website kunnen (toekomstige) studenten, verontruste ouders en anderen hun zorg uiten over de kabinetsplannen.

ROOD, de Jonge Democraten, DWARS, CDJA, ISO, LSVb, JOB, LAKS en FNV Jong willen dat het gehele kabinet haar verantwoordelijkheid neemt voor de oplossing van het probleem door ook op andere begrotingen geld te vinden.

ROOD zal de komende weken in estafettevorm langs de verschillende studentensteden gaan.