En toen was er geen TV meer…

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op dinsdag 6 november 2007.

071106strikewriter.jpg

De 12.000 tekstschrijvers van Hollywood staken. Ze eisen betere vergoedingen, met name voor royalties die worden verdiend aan het verkopen van DVD’s.

De impact van de stakingen is groot. Nu al moeten de avondshows van David Letterman en Jay Leno herhalingen inzetten omdat hun schrijvers weigeren mee te werken. Hoe langer de staking duurt, des te meer TV-shows, series en ook films in de problemen zullen komen. In de Amerikaanse media wordt al druk gespeculeerd hoe lang de staking deze keer zal duren. De laatste grote staking in 1988 duurde maar liefst 22 weken en zorgde voor eindeloze herhalingen op de Amerikaanse TV.

De belangen zijn groot. De staking van de schrijvers kan enorme gevolgen hebben voor de staat Californië Een aantal cijfers vind je in Forbes. Vijf maanden staking kan de stad 8 miljard kosten, en 72.000 (van de 240.000 banen gerelateerd aan het produceren en ondersteunen van shows en series) komen in gevaar. De kans dat de schrijvers zichzelf in de vingers snijden is ook nog aanwezig. Wanneer de staking te lang duurt en de (jonge) consument massaal naar online entertainment overschakelt bijvoorbeeld. Een uitgebreid achtergrond artikel over vind je hier.