Een betere toekomst voor onze schoonmakers

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op dinsdag 13 november 2007.

Steun de Schoonmakers

Aanstaande zaterdag start de campagne ‘Schoonmakers voor een betere toekomst’. De CAO-onderhandelingen komen eraan, en de schoonmakers hebben samen met de bond een gloednieuwe CAO geschreven.

De schoonmaakbranche is ‘booming‘, maar daar merken de schoonmakers zelf maar weinig van. Hun werk is vaak op ongelukkige uren, en krijgt maar weinig respect. Onterecht helaas, maar dat zullen velen pas merken als er een tijdje niet wordt schoongemaakt in hun bedrijf, school of organisatie.

Eén van de eisen is een loonsverhoging. Een schoonmaker in de laagste loonschaal (en dat zijn er veel) verdient 8,90 bruto per uur. Maar dat is niet het enige. Ook scholing, een begrijpelijke CAO en reiskostenvergoeding zijn onderdeel van het eisenpakket.

Om uit te leggen waarom een betere CAO voor schoonmakers hard nodig is, heb ik gebeld met FNV-bestuurder Ron Meyer en schoonmaakster-voorvrouw Cynthia Kerkhoven. Hieronder te beluisteren.

Ron Meyer

Cynthia Kerkhoven

SP-Kamerleden Paul Ulenbelt en Sadet Karabulut zijn zaterdag bij de actiedag op Schiphol. Zelf heb ik een video-boodschap ingesproken voor de aanwezigen.

Meer informatie: www.steundeschoonmakers.nl