0900-VOORBIJ

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op zaterdag 17 november 2007.

Na een jarenlange strijd ziet SP-Kamerlid Jan de Wit tot zijn grote tevredenheid dat er een einde komt aan belspelletjes op Nederlandse televisiezenders. Na RTL heeft nu ook SBS aangekondigd op haar zenders te stoppen met de uitzendingen. De Wit heeft deze vorm van volksverlakkerij keer op keer aan de orde gesteld in de Kamer en deed al in 2001 aangifte tegen producenten en organisatoren van de belspelletjes.

“Vele duizenden mensen zijn via deze zenders zijn belazerd,” stelt De Wit. “Ik ben erg blij dat er nu een einde komt aan deze praktijken.”

De zenders van het SBS concern (SBS6, Net5 en Veronica) stoppen vanaf maandag met het uitzenden van belspellen. Eerder al stopten de RTL zender RTL 4, 5, 7 en 8. Met dit besluit komt SBS tegemoet aan een schriftelijk verzoek van de officier van justitie. De spellen zijn inmiddels onderwerp van een justitieel onderzoek naar de rechtmatigheid ervan.

Opsporingsdienst FIOD-ECD verdenkt de zenders en producenten van het overtreden van de Wet op de Kansspelen, iets waar Jan de Wit consequent aandacht voor vroeg.

Onlangs bleek uit eigen onderzoek van de SP dat de Gedragscode Promotionele Kansspelen die op 1 januari 2006 van kracht werd, geen einde had gemaakt aan de praktijk van de misleidende belspellen. De eerder ingestelde gedragscode was volledig mislukt.

De winkans is bij de spelletjes vaak onduidelijk, bellers worden meestal lang aan de lijn gehouden tegen hoge kosten en soms moeten ze onaangekondigd een extra spelletje spelen om tot de studio door te dringen.

Nieuwsbericht SP

Jan, ik denk dat ik namens een heel groot deel van Nederland spreek: Dank voor je inzet, en gefeliciteerd!