EU-project op zoek naar natuurlijke alternatieven voor synthetische ingrediënten - Hoofdinhoud
Brussel, 11 september 2014
EU-project op zoek naar natuurlijke alternatieven voor synthetische ingrediënten
Xanthostemon pubescens : een plant uit Nieuw-Caledonië die door AGROCOS onderzocht is om nieuwe bioactieve cosmetische ingrediënten te ontdekken. © Vincent Dumontet, CNRS.
Het door de EU gefinancierde AGROCOS-project kamt de plantenwereld uit op zoek naar natuurlijke alternatieven voor synthetische ingrediënten in cosmetica en agrochemische producten zoals insecticiden, herbiciden en fungiciden.
Door het analyseren van moleculen om een nieuwe generatie natuurlijke ingrediënten te ontdekken, wil AGROCOS de weg vrijmaken voor innovatieve producten die een oplossing bieden voor de bezorgdheid van consumenten over de effecten van synthetische ingrediënten op hun gezondheid en het milieu. Dit onderzoek past geheel in de EU-strategie ter bevordering van een samenleving die meer gebruik maakt van hernieuwbare en duurzame biologische hulpbronnen om te voldoen aan de behoeften van zowel de consumenten als de industrie.
Het project loopt af in september 2014 en de onderzoekers hebben tot nu toe 30 mogelijk bruikbare moleculen geïdentificeerd. Deze worden getest door de commerciële partners van het consortium: Korres, een Grieks bedrijf dat natuurlijke cosmetica produceert, en BASF in Duitsland, een van de grootste producenten van chemicaliën in de wereld.
Korres test momenteel vijf moleculen met antioxiderende eigenschappen in combinatie met een huidbeschermend middel tegen ultraviolette straling en andere verbindingen, met het oog op het voorkomen van hyperpigmentatie (ouderdomsvlekken).
De onderneming heeft op experimentele schaal verbindingen en gestandaardiseerde extracten geproduceerd. Korres is van plan in de komende twee jaar een nieuwe op het onderzoek van AGROCOS gebaseerde productlijn op de markt te brengen.
Het project bood Korres de mogelijkheid om gebruik te maken van een breed scala van deskundigheid en potentiële ingrediënten, verklaarde Lena Korres, brand development director. " Dit is fantastisch voor ons, want we krijgen niet alleen specifieke ingrediënten aangereikt, maar ook een heel repertorium van ingrediënten, met informatie over de nuttige eigenschappen ervan en hoe ze ons kunnen helpen bij het produceren van cosmetica. ”
BASF is intussen bezig met het testen van verbindingen op bruikbaarheid als insecticide, fungicide of herbicide. De toenemende vraag naar bio-producten heeft geleid tot een dringende behoefte aan natuurlijke pesticiden die gebruikt mogen worden op als "biologisch" gecertificeerde gewassen. Natuurlijke vervangingsmiddelen voor pesticiden zijn normaliter ook minder toxisch voor de mens, de bodem en het milieu in het algemeen. Dergelijke middelen werken gewoonlijk alleen op de doelsoort en aanverwante organismen, zonder risico's voor andere diersoorten. Ook zijn ze meestal biologisch afbreekbaar.
Het onderzoek van AGROCOS is gebaseerd op "bio-prospecting", een techniek voor het onderzoeken van soorten op nuttige verbindingen. In dit geval houdt dat in dat plantenmoleculen nauwkeurig worden onderzocht om moleculen met voor cosmetica of pesticiden bruikbare eigenschappen te identificeren.
Máire Geoghegan-Quinn i, EU-commissaris i voor onderzoek, innovatie en wetenschap, verklaarde: “AGROCOS is een uitstekend voorbeeld van hoe EU-financiering innovatief onderzoek kan inspireren dat concurrentievermogen, groei en werkgelegenheid in Europa stimuleert, en tegelijkertijd de menselijke gezondheid en het milieu beschermt. We zullen blijven investeren in dit type onderzoek en innovatie in ons nieuwe "Horizon 2020 i"-programma.”
AGROCOS heeft ook een "bibliotheek" van 3 600 bioactieve extracten uit ongeveer 1 800 plantensoorten opgebouwd. Deze bibliotheek zal ook toegankelijk zijn voor andere onderzoekers en commerciële bedrijven die industrieel bruikbare moleculen zoeken. Een andere partner van het project, BRUKER Biospin in Duitsland, overweegt een in de loop van het project ontwikkeld instrument voor het identificeren van bekende natuurlijke verbindingen in plantenextracten op de markt te brengen.
“Het is de bedoeling dat tegen het einde van het project nieuwe verbindingen, gebaseerd op de hulpbronnen die de wereldwijde biodiversiteit biedt, beschikbar zullen zijn als nieuwe ingrediënten in cosmetische producten,” verklaarde de coördinator van het project, Leandros Skaltsounis van de Nationale en Kapodistrische Universiteit van Athene. “Op het terrein van de agrochemie verwachten we dat de meer veelbelovende verbindingen het uitgangspunt zullen vormen voor meer gespecialiseerde ontwikkeling van agrochemische agentia.”
Achtergrond
In het AGROCOS-project, waarvoor de EU 2,9 miljoen euro subsidie ter beschikking heeft gesteld, werken de ondernemingen Korres, BASF en BRUKER Biospin samen met zes onderzoekscentra en universiteiten in Frankrijk, Griekenland, Panama, Zwitserland en Zuid-Afrika.
Het project is gefinancierd in het kader van het Zevende Kaderprogramma voor onderzoek en technologische ontwikkeling van de Europese Unie i (2007-2013).
Op 1 januari 2014 heeft de Europese Unie een nieuw programma, Horizon 2020, gelanceerd voor financiering van onderzoek en innovatie. In de komende zeven jaar zal bijna 80 miljard euro geïnvesteerd worden in onderzoeks- en innovatieprojecten, teneinde het economische concurrentievermogen te ondersteunen en de grenzen van onze kennis te verleggen. Het onderzoeksbudget van de EU wordt ingezet ter verbetering van het dagelijks leven op terreinen als gezondheid, milieu, vervoer, levensmiddelen en energie. Onderzoekspartnerschappen met de farmaceutische, luchtvaart-, automobiel- en elektronische industrie moedigen daarnaast ook investeringen door de particuliere sector aan, die toekomstige groei en het creëren van hooggeschoolde banen ondersteunen. Horizon 2020 zal nog meer dan tevoren gericht zijn op het omzetten van goede ideeën in commercieel levensvatbare producten, processen en diensten.
Voor meer informatie
AGROCOS: http://www.agrocos.eu/
Euronews video: https://www.youtube.com/watch?v=J8um0H99bY4
Website van Horizon 2020: http://ec.europa.eu/programmes/horizon2020/