Weeklog Dennis de Jong: EU dwingt zwakke eurolanden watersector te privatiseren

Met dank overgenomen van C.D. (Dennis) de Jong i, gepubliceerd op zondag 21 oktober 2012.

Al eerder betoogde ik in een weeklog dat zwakke eurolanden worden gebruikt als proeftuin voor de afbraak van sociale voorzieningen. Kijken hoever je kunt gaan, totdat de bevolking echt in opstand komt. Nu blijkt uit een bericht van de lobbywaakhond ALTER EU dat de Trojka deze landen ook dwingt de watersector te privatiseren. Conform het EU-Verdrag heeft de Commissie daar niets over te zeggen, maar via de Trojka zet zij haar neoliberale beleid gewoon door. Hoogste tijd dat iedereen het burgerinitiatief tekent waarin staat dat water een (mensen)recht is en niet overgelaten kan worden aan de vrije markt: www.right2water.eu.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog SP

Op 17 oktober jl. zond ALTER EU een boze brief aan de ‘supercommissaris’ Rehn, die o.a. gaat over de ‘hulp’ aan de zwakke eurolanden. Na lang aandringen had de commissaris toegegeven dat hij Griekenland en Portugal dwingt de watersector in die landen te privatiseren. Het EU-Verdrag en de Dienstenrichtlijn bepalen uitdrukkelijk dat de Commissie in deze kwestie neutraal moet zijn, maar ja, in landen in crisis gelden andere wetten.

Voor deze maatregel zou nog wat te zeggen zijn geweest, als het de landen echt vooruit zou helpen. Daar is echter geen sprake van. Een geprivatiseerde watersector is aantoonbaar minder efficiënt dan een watersector die gerund wordt door de (semi-)overheid. Bovendien is water zo belangrijk voor de volksgezondheid dat je dit niet kunt overlaten aan ‘de markt’. Ofwel de controle op de waterbedrijven moet zo intensief zijn dat privatisering alleen maar meer geld kost, of je neemt onverantwoorde risico’s met de waterkwaliteit. Daarnaast geldt ook hier het algemene argument dat privatisering door landen die met de rug tegen de muur staan, geen goede zaak is: ze krijgen gewoon geen goede prijs voor de te privatiseren infrastructuur.

Rehn laat hier het ware gezicht van de Commissie zien. De afgelopen jaren heeft de Commissie erg de nadruk gelegd op de vrijheid van nationale, regionale en lokale overheden om publieke diensten te regelen zoals zij dat zelf willen. Tegelijkertijd blijft de Commissie met voorstellen komen die tot verdere liberalisatie leiden. Dat geldt voor het wegvervoer, het spoor, voor concessieverlening door de overheid, en als je Rehn hoort, gaat dit ook voor water gelden. Zover mogen we het niet laten komen. Daarom is het belangrijk het burgerinitiatief te tekenen dat o.a. ABVA/KABO heeft gestart om te voorkomen dat de overheid zich terugtrekt uit de watersector. Water is een mensenrecht en de overheid moet dit recht garanderen. In het belang van de gezondheid van ons allemaal.