Weeklog Dennis de Jong: Verkiezingen voor het EP

Met dank overgenomen van C.D. (Dennis) de Jong i, gepubliceerd op zondag 4 maart 2012.

Nee, de verkiezingen voor het Europees Parlement worden niet vervroegd en zijn nog steeds gepland voor 2014. Toch wordt er in het EP al druk over gesproken. Nu ligt er een voorstel voor twee lijsten: de ene zal, net als nu, een nationale lijst zijn met de nationale partijen. Daarnaast zouden volgens het voorstel 25 zetels (van de nu 754) gereserveerd moeten zijn voor Europese kandidaten. Alsof iemand daar op zit te wachten… In het EP wordt nog steeds niet begrepen dat ‘Europa’ voor de meeste mensen iets abstracts is, net als ‘Europese’ partijen. We moeten dan ook niet doen alsof burgers geïnteresseerd zouden zijn in Europese kandidaten i.p.v. nationale, zoals nu.

Het Europese Parlement heeft gebreken. Het belangrijkste gebrek is misschien wel dat er nauwelijks mensen op de hoogte zijn van de activiteiten van het EP, laat staan dat zij zich erg betrokken voelen bij het EP. Misschien daarom wel zijn er nogal wat Europarlementariërs die leven in een Brusselse ivoren toren en denken dat de meeste mensen in Europa de EU al lang zien als hun ‘vaderland’ of, als ze dat nog niet doen, ze zo snel mogelijk moeten worden voorgelicht over de zegeningen van ‘Europa’.

Diezelfde federalisten, want dat zijn ze, willen eigenlijk zo snel mogelijk af van de nadruk op nationale partijen in het EP. Daarom heet de eurofractie van de SP officieel ‘delegatie’ en is de politieke groep waartoe de SP behoort, t.w. Verenigd Links, onze ‘fractie’. Je wordt in het EP ook gedwongen om je zaken veelal via je eigen politieke groep te regelen. Gelukkig is VL een confederatie, oftewel een los samenwerkingsverband, en geen echte politieke partij.

Diezelfde federalisten willen nu een stap verder gaan. Het liefste zouden ze helemaal de verkiezingen willen omvormen tot verkiezingen op de Europese Volks Partij (de christen-democraten), de Socialisten & Democraten (sociaal-democraten) etc. De nationale partijen zouden dan geen rol meer spelen en je zou op iedereen moeten kunnen stemmen, bijvoorbeeld op een Italiaan of een Tsjech, als dat zo uitkomt. Het voorstel om nu 25 zetels ‘Europees’ te maken, d.w.z. helemaal los van nationale partijen, is een eerste stap op weg naar zo’n ander kiessysteem. Volgens mij leidt dit alleen tot verwarring en bovendien gaat ook dit voorstel weer uit van Europa als eenheid, en dat is het niet. Niet voor niets luidt het motto van de EU tegenwoordig ‘eenheid in verscheidenheid’. Laten we die veelkleurigheid dan ook behouden, en dus ook in het EP gewoon de nadruk leggen op de nationale partijen, of die nu delegaties of fracties genoemd worden. Ik zal in ieder geval tegen het voorstel stemmen, en naar ik begrijp, denken gelukkig nog heel veel andere Europarlementariërs er ook zo over. Maar zelfs als het voorstel zou worden aangenomen in het EP, moeten de lidstaten er ook nog mee akkoord gaan, en dat zie ik al helemaal niet snel gebeuren. Ik hoop dan ook dat we over het voorstel voor 25 Europese Europarlementariërs snel niets meer horen.