Weeklog Dennis de Jong: Machtsgreep door Goldman Sachs?

Met dank overgenomen van C.D. (Dennis) de Jong i, gepubliceerd op zondag 5 februari 2012.

Deze week werd bekend dat Goldman Sachs grote plannen heeft voor uitbreiding van zijn bankactiviteiten in Europa. Doordat veel Europese banken bezig zijn met een herpositionering waarbij ze zich, al dan niet noodgedwongen, terugtrekken uit een deel van de meest risicovolle activiteiten, ontstaat er ruimte. Het is wrang te constateren dat juist een van de banken die aan de wieg heeft gestaan van de huidige economische crisis, kennelijk zo de wind mee heeft dat ze Europa nu nog meer gaan infiltreren. Van de verschillende regeringen en Europese instellingen zullen ze daarbij weinig weerstand ondervinden: een spectaculair aantal ‘kopstukken’ heeft of had banden met Goldman Sachs. Het bevestigt weer eens het beeld van een Europa dat gedomineerd wordt door een netwerk van bankiers en zakenlieden. Gelukkig valt dit steeds meer mensen op en hopelijk kunnen we hier zo een vuist tegen maken: het gaat immers om niets meer of minder dan onze democratie.

 
Bush benoemt voormalig Goldman Sachs directeur Paulson tot minister. Bron: By Shealah Craighead, via Wikimedia Commons
Bron: Blog SP

Bush benoemt voormalig Goldman Sachs directeur Paulson tot minister. Bron: By Shealah Craighead, via Wikimedia Commons

Ik kreeg de afgelopen tijd veel mails die uitgaan van een soort complottheorie waarbij Goldman Sachs eigenlijk de wereld bestuurt (‘Goldman Sachs rules the world’, zoals ooit een van de medewerkers van deze bank verklaarde). Nu ben ik nooit zo in voor complottheorieën, maar de feiten liegen er niet om. Zowel de Italiaanse als de Griekse premiers die niet democratisch werden verkozen, maar op mysterieuze wijze kwamen boven drijven, zijn adviseurs (geweest) voor Goldman Sachs of hadden er in ieder geval nauwe banden mee. De huidige voorzitter van de Europese Centrale Bank, Draghi, was eerder zelfs directeur bij Goldman Sachs. Op zijn zachtst gezegd is dit allemaal wel erg toevallig.

Nu is het de SP al jaren bekend dat de verwevenheid tussen de Brusselse bestuurders en het internationale zakenleven veel te nauw is. Een vroegere Eurocommissaris als Verheugen bleek zulke nauwe banden met de industrie te hebben, dat er ernstige twijfels rezen over zijn integriteit. Ieder jaar blijkt op het Wereld Economisch Forum in Davos weer hoe politiek en internationaal zakenleven zijn vervlochten. Nu heb ik er niets op tegen als mensen zich goed laten voorlichten. Ook ik ontmoet vertegenwoordigers van de grote bedrijven. Alleen moet je er dan wel voor zorgen dat je ook de andere kant van het verhaal hoort, bijvoorbeeld van consumentenorganisaties of de vakbeweging en lang niet alle politici doen dat. De invloed van de banken op de politiek is de afgelopen decennia volkomen uit de hand gelopen. Het was juist de bankenlobby die ervoor zorgde dat er veel te weinig toezicht werd gehouden op hun risicovolle activiteiten en dat allerlei regels werden afgeschaft. Ook nu duurt het eindeloos voordat Brussel overeenstemming bereikt over regels die de bankensector eens echt aanpakken. Van een verbod op bonussen zal in Brussel voorlopig geen sprake zijn en over het splitsen van banken in risicovolle en ‘gewone’ delen gaat de Europese Commissie eerst nog eens goed nadenken. Binnenkort presenteren we een overzicht van de verschillende punten uit ons actieplan tegen speculanten en de stand van zaken in Brussel: ik kan nu al vast verklappen dat er nog een lange lijst aan wensen overblijft, waar nog nauwelijks iets aan gedaan is.

Nog meer Goldman Sachs in Europa? Ik moet er eigenlijk niet aan denken. Laten we hopen dat er snel voldoende regeringswisselingen in Europa plaatsvinden (te beginnen in Nederland?), zodat Goldman Sachs wat minder vriendjes heeft in de regerende politiek. Misschien dat het dan lukt om het casinokapitalisme daadwerkelijk aan te pakken.