Weeklog Dennis de Jong: nog geen zomerreces

Met dank overgenomen van C.D. (Dennis) de Jong i, gepubliceerd op zondag 3 juli 2011.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog SP

Een deel van Nederland is dit weekend op vakantie gegaan, de Tweede Kamer is met reces, maar in het Europees Parlement gaan we nog drie weken door, met de komende week zelfs nog een heuse sessie in Straatsburg. Maar ook in het EP merk je dat de vakantie dichterbij komt: zo gaan we deze week spreken over het Europese alarmnummer 112. Nuttig voor Nederlanders op reis: waar je binnen de Europese Unie ook op vakantie gaat, je kunt overal hetzelfde nummer bellen.

Op zich een prima idee, maar de uitvoering is nog niet echt geweldig. Zo heb je in Engeland het nummer 999 dat nog steeds als hoofdnummer functioneert. Het is te hopen dat de toerist die 112 belt, dezelfde service krijgt als de Brit die 999 belt.

Een tweede probleem is dat veel mensen 112 niet kennen. Het geijkte antwoord van de Commissie is in zulke gevallen dat ze met een promotiecampagne gaan komen. Daar moet ik, eerlijk gezegd, niet aan denken: we weten hoe weinig effectief die normaal zijn, ondanks de miljarden euro’s die de Commissie uittrekt voor haar voorlichtingscampagnes. Het zou wel goed zijn als op alle punten waar toeristen komen als ze hun reis voorbereiden, zoals bij reisbureaus en internet websites waar je je reis boekt, informatie over 112 is.

Tenslotte is er nog de beperking dat je in verafgelegen gebieden soms geen dekking hebt van het netwerk voor je mobiele telefoon. En die moet natuurlijk wel werken om 112 te kunnen bellen. Omdat de Europese Commissie zoveel mogelijk aan de markt wil overlaten, en deze gebieden commercieel niet interessant zijn, staan de ontwikkelingen daar vaak stil. Volgens de SP ligt hier een taak voor de overheid: netwerkdekking over het gehele grondgebied is een essentiële basisdienst. De overheid moet er dan ook voor kunnen zorgen dat ook in minder rendabele gebieden dekking is, eventueel via gerichte subsidies of door de dekking te regelen via een overheidsdienst. De Europese Commissie moet dan niet aankomen met het argument dat dit concurrentievervalsing zou zijn.

Over o.a. dit onderwerp gaan we de komende week in Straatsburg spreken. De eerste punten zullen wel snel overgenomen worden, maar of de liberale Eurocommissaris Kroes ook kan erkennen dat de markt niet alles kan, dat wordt nog een interessante test.