Weeklog Dennis de Jong: Actie, actie, actie?

Met dank overgenomen van C.D. (Dennis) de Jong i, gepubliceerd op zondag 26 juni 2011.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog SP

Deze week was een zwarte week voor sociaal Europa: niet alleen stemde het Europees Parlement op hoofdlijnen in met de plannen voor een Europees economisch bestuur, maar de Europese regeringsleiders bereikten ook nog eens principe overeenstemming over alweer een lening aan de banken (via Griekenland). Beide besluiten staan haaks op wat de meeste Nederlanders willen. Toch bleven de straten nagenoeg leeg. De Europese vakbeweging demonstreerde op 21 juni in Luxemburg, maar de FNV slaagde er niet in zelf voldoende mensen op de been te brengen om erheen te gaan. Hoe komt het toch dat de meeste Nederlanders wel kritiek hebben, en terecht, op de Europese besluiten, maar niet in actie komen?

Europa blijft een ver van mijn bed show, maar terecht is dat niet. De tegenvallers op de Nederlandse begroting die gaan ontstaan door de leningen aan Griekenland, zullen direct of indirect leiden tot nog meer bezuinigingen die ons allemaal gaan raken. En het Europees economisch bestuur kan in de komende jaren de Nederlandse lonen en pensioenen onder druk gaan zetten. Niet echt zaken die ver afstaan van de Nederlandse burger.

Het probleem is vooral dat de beeldvorming over dit soort besluiten abstract is, niet erg toegankelijk voor gewone mensen, en dat het vaak niet eenvoudig is te doorzien welke gevolgen Europese besluiten hebben voor de situatie in Nederland zelf.

Gisteren besteedden we op de partijraad uitgebreid aandacht aan Europa, o.a. door de première van de filmpjes over de ontwikkeling van Europa en over het team in Brussel. Tijdens de vragensessie vroegen nogal wat leden om actie. Daar is alle reden toe, maar zie mensen maar eens gemobiliseerd te krijgen, als zelfs de vakbeweging het laat afweten, en andere politieke partijen, inclusief tot mijn verbijstering de PvdA, in het Europees Parlement allemaal blij zijn met de nieuwe voorstellen voor economisch bestuur en voor hebben gestemd. Dat is een enorme uitdaging, maar zeker niet onmogelijk.

Actie voeren rondom Europa doe je volgens mij het beste bottom-up: zo kun je bijvoorbeeld een actie tegen bezuinigingen gemakkelijk koppelen aan een actie tegen de uitgaven die Rutte in Brussel doet. De bezuinigingskampioen in Den Haag is een big spender in Brussel: hij gaat zonder blikken of blozen akkoord met een nieuwe ronde leningen aan Griekenland, waarvan iedere econoom zegt dat het weggegooid geld is, en let maar op, hij gaat ook een stijging van de begroting van de EU aanvaarden. Als het gaat om de belangen van de speculanten en de grote bedrijven, dan heeft Rutte geld genoeg; gaat het om de belangen van de meest kwetsbare mensen in Nederland, zoals gehandicapten of mensen die geestelijke gezondheidszorg nodig hebben, dan heeft Rutte opeens geen geld meer. Als afdeling kun je hier volgens mij wat mee, en het is goed als op zo’n manier steeds meer mensen zien wat de gevolgen zijn van Brusselse besluiten.

Wie van de eurofractie informatie wil over hoe dit alles verder uit te werken, hoeft alleen maar een mailtje te sturen naar eurofractie@sp.nl, en het Brusselse team gaat meedenken en als het even kan, meedoen!