Weeklog Dennis de Jong: gokken in Europa

Met dank overgenomen van C.D. (Dennis) de Jong i, gepubliceerd op zondag 5 juni 2011.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog SP

bron: Wikimedia

De discussie over gokken laait weer op: moet gokken niet gewoon onderdeel worden van de interne markt en dus worden vrijgegeven? Net als de SP vinden de meeste regeringen in Europa, en tot nu toe ook de meeste Europarlementariërs, dat gokken geen gewone economische activiteit is. De lobby om gokken, bijvoorbeeld via internet, vrij te geven, is echter volop bezig. Geen wonder, want het gaat om een miljardenindustrie. Natuurlijk blijf ik me met hand en tand verzetten tegen vrijgave: door onvoldoende handhaving loopt het nu al uit de hand. Denk aan de incidenten rondom Holland Casino, de Postcodeloterij en de Staatsloterij. Maar ik moet er niet aan denken dat de overheid haar handen er helemaal af zou trekken en er nog meer slachtoffers van gokverslaving worden gemaakt dan nu al het geval is.

De omzet van de officiële, d.w.z. door de overheid gecontroleerde, loterijen in Europa bedraagt zo’n 76 miljard euro. Geen wonder dat de concurrenten geen middel onbeproefd laten om te lobbyen voor vrijgave: hier is grof geld mee te verdienen, althans voor de gokbedrijven, want als gokker weet je dat je per saldo altijd verliest. In ieder geval staat mijn telefoon roodgloeiend van lobbyisten die me op andere gedachten willen brengen. Omdat ik voor onze politieke groep verantwoordelijk ben voor dit onderwerp, weten ze me te vinden.

Zoals het er nu naar uitziet, blijft de meerderheid van de Europarlementariërs tegen het vrijgeven van gokken. Zelfs het Europese Hof van Justitie heeft al een reeks uitspraken gedaan waarin ook het Hof duidelijk maakt dat het hier geen gewone economische activiteit is. Daarvoor zijn de risico’s veel te groot. Bovendien dreigt het gevaar dat de georganiseerde misdaad zijn tentakels hierin kan uitspreiden: het is een ideale manier om geld wit te wassen. En wat te denken van de fraude in het voetbal, zoals onlangs in Italië, waar bleek dat de uitslagen van een groot aantal competitiewedstrijden van tevoren al vastlag: ook daar ligt natuurlijk een directe band met malafide gokbedrijven. Niet alleen om gokverslaving te voorkomen en te bestrijden, maar ook om de georganiseerde misdaad buiten de deur te houden, is het dan ook hard nodig dat de overheid de teugels niet laat vieren. Jammer voor de lobbyisten, maar dit blijft gewoon ons standpunt.