Weeklog Dennis de Jong: Pasen - Hoofdinhoud
Uit onderzoek bleek deze week dat veel mensen geen idee hebben waar Pasen eigenlijk over gaat. Dat je door diepe dalen kunt gaan, maar er toch licht aan het eind van de tunnel is, en dat dit de kern is van de christelijke betekenis van Pasen, daar zul je niet veel mensen over horen. Wat je wel hoort, zijn de omzetten die recordhoogte hebben bereikt tijdens de Paasdagen. Ik wil daar ook weer niet te moeilijk over doen, want per slot van rekening is dit prachtige Paasweekeinde voor heel veel mensen ook een broodnodige onderbreking van al hun dagelijkse werkzaamheden en beslommeringen. Toch vind ik het jammer dat de commercie overal toeslaat. Alles wordt vertaald in economische termen. Net zoals het idealistisch begonnen Europese project al jaren gekaapt is door de belangen van multinationals.
Het Europees Parlement was vanaf afgelopen donderdag dicht en de komende week is gereserveerd voor contacten met de achterban. Dat geeft ons hele team even lucht na een bijzonder drukke periode. We gaan de komende dagen gebruiken om de stroom e-mails terug te dringen en met elkaar te bespreken waar we in de komende weken vooral veel aandacht aan moeten besteden. Ook gaan we weer een verdere marsroute uitzetten voor de campagne ‘De Klauwen van Europa’.
De afgelopen dagen heb ik nadrukkelijk even pas op de plaats gemaakt. Donderdag woonde ik de crematieplechtigheid bij van een dierbare. Omdat we bijna dagelijks contact hadden, hakte dat er flink in. Het persoonlijke afscheid viel nagenoeg samen met Pasen. De Paasdienst die ik gisteren bijwoonde, was mooi en warm, in een klein kerkje in Loenen, Gelderland. Een heel moderne gemeente waar de liturgie was vervangen door een powerpoint en de dominee letterlijk tussen de mensen stond. Die warmte maakte het tot een heel mooi moment, van afscheid nemen maar ook van weten dat er altijd weer een nieuw begin is.
In Brussel zouden we eens wat meer van die warmte moeten ervaren: geen belangenbehartiging voor de multinationals, geen Klauwen, maar uitgestrekte armen om mensen te helpen die het nodig hebben. Geen kille bezuinigingen op onze publieke voorzieningen, en een Brussel dat zijn plaats weet als we het ook dichter bij de mensen kunnen regelen en met name een Brussel dat ervoor zorgt dat de mensen die het minder hebben, niet de dupe worden van de crisis.
Ik wens alle lezers een mooi restant van Pasen toe en een geïnspireerd begin morgen!