Weeklog Dennis de Jong: Een weekje strafrecht - Hoofdinhoud
De komende week staat in het teken van drie conferenties, allemaal over strafrecht. Op dinsdag spreek ik op een conferentie over de gevolgen van het Verdrag van Lissabon voor het strafrecht. Als SP zijn we altijd op ons hoede als het gaat om Europese bemoeienis met het strafrecht, maar sluipenderwijs komt er steeds meer Europese regelgeving op dat gebied. Ik ga pleiten voor een duidelijke visie, waarbij Nederland over minstens 90% van het strafrecht volledig bevoegd blijft. Op woensdag neem ik deel aan een conferentie over het drugsbeleid en ga ik nog maar eens uitleggen dat een repressief beleid aantoonbaar geen enkel effect heeft, en dat het Nederlandse gedoogbeleid veel meer succes heeft gehad. Tenslotte ga ik op donderdag tijdens een conferentie over corruptiebestrijding stevig van leer trekken tegen het gebrek aan actie van de Europese Commissie.
Op dinsdag houdt het International Criminal Law Network zijn jaarbijeenkomst in Den Haag. Er spreken vertegenwoordigers van de Europese instellingen, maar ook flink wat wetenschappers en andere experts. Tijdens de conferentie zal ik een tipje van de sluier oplichten over mijn rapport over strafrecht dat ik op dit ogenblik voor het Europees Parlement aan het schrijven ben. Als je het Verdrag van Lissabon erop naslaat, blijkt dat je altijd wel een argument kan vinden voor Europese wetgeving. Ook de lidstaten hebben de deur eigenlijk wagenwijd opengezet voor vergaande harmonisatie. Het is dan ook vreemd vast te stellen dat er in Europa een juridische basis is voor méér harmonisatie dan in de VS. En dat terwijl Amerika een federale staat is, en Europa niet. Ik wil dan ook met mijn rapport een kader maken, dat duidelijke grenzen stelt aan de Europese regelgeving: grensoverschrijdende criminaliteit, ja die moet je Europees aanpakken, maar wat de grens niet overgaat, daar moet Brussel zich vooral niet mee bemoeien.
Op woensdag spreek ik in Brussel op een conferentie van een aantal maatschappelijke organisaties die zich inzetten voor de liberalisering van soft drugs. Ook in Nederland ligt het drugsbeleid onder vuur, maar zelfs het huidige kabinet wil het gedoogbeleid nog niet helemaal afschaffen, al maken ze het wel steeds restrictiever. De Europese Commissie heeft vorig jaar een onderzoek laten verrichten en wat we in Nederland al lang wisten, werd daarin met harde cijfers nog eens bevestigd: als je drugscriminaliteit en drugsverslaving wilt terugdringen, helpt een verbod niet. Wel helpt een aanpak die soft drugs vrijlaat, gekoppeld aan een goede zorg voor drugsverslaafden. Dat ga ik daar nog maar eens uitleggen.
Op donderdag zal ik tijdens een anticorruptie conferentie een tien-punten plan lanceren. Ook nu nog is de Commissie laks als het gaat om de bestrijding van corruptie binnen de Europese Unie. Ondanks allerlei recente rapporten waaruit blijkt dat corruptie binnen de EU toeneemt, doet de Commissie weinig of niets. Wel wil zij de georganiseerde misdaad bestrijden. Maar het is aangetoond dat die misdaad welig tiert dankzij corrupte ambtenaren: drugs smokkel je een land binnen door de douane om te kopen, chantage kun je volhouden als de politie een oogje dicht doet, etc. etc. Het wordt tijd om de Commissie stevig onder druk te zetten!
Reageren kan: eurofractie@sp.nl