Weeklog Dennis de Jong: Europese regelgeving verander je niet zomaar - Hoofdinhoud
Na het CDA-congres ziet het ernaar uit dat er inderdaad een kabinet VVD-CDA met gedoogsteun van de PVV komt. Volgens het gedoogakkoord gaat de nieuwe regering ervoor zorgen dat allerlei Europese wetten op het gebied van immigratie en asiel restrictiever wordt gemaakt. Naar mijn mening is dit een onmogelijke belofte: in ieder geval zal dit nooit binnen vier jaar lukken. Bovendien zijn de Europese regels helemaal niet zo soepel als deze partijen ons willen doen geloven.
Het Europese immigratie- en asielrecht ging er oorspronkelijk van uit dat afgezien van gezinsleden en vluchtelingen de deur eigenlijk potdicht zou moeten zitten voor immigranten. Later is dit veranderd, omdat de lidstaten wel de mogelijkheid wilden hebben hoger opgeleide migranten toe te laten. De SP is hier altijd tegen geweest, omdat we geen braindrain willen bevorderen vanuit de ontwikkelingslanden. Denk aan de dokters en het verplegend personeel dat uit Afrika werd gerekruteerd, terwijl de Afrikaanse landen zelf een tekort aan dergelijk personeel hebben…
CDA, VVD en de PVV willen geen einde maken aan de immigratie van dergelijk hoger opgeleid personeel, maar willen wel de regels aanscherpen rondom gezinshereniging en asiel. Als ze dat al zou lukken, dan zal dat maar weinig gevolgen hebben voor de situatie in Nederland, want het aantal asielzoekers is sowieso al veel lager dan in de jaren ’90, en ook het aantal gezinsherenigers is na de invoering van strengere regels sterk afgenomen. Het is dus vooral een symbolische insteek.
Maar nu al is duidelijk dat het nieuwe kabinet dit binnen vier jaar (of zoveel korter als ze aan het bewind zijn) nooit kan lukken. De Commissie wil vooral bestaande regels verduidelijken, niet aanscherpen. Als je ze restrictiever zou willen maken, moet je steun zien te vinden bij een ruime meerderheid van de lidstaten. Op dit ogenblik zijn de lidstaten hopeloos verdeeld. Bij asiel zie je dat er over sommige Commissievoorstellen nog niet eens wordt gesproken, omdat deze te moeilijk zouden zijn om overeenstemming over te bereiken. Dat gaat dus wel even duren, en bovendien kun je in je eentje niets tegenhouden, omdat er geen vetorecht is. Het belooft weinig goeds als het nieuwe kabinet Nederlanders op deze manier allerlei dingen belooft waarvan het weet dat ze niet waargemaakt kunnen worden.