Weeklog Dennis de Jong: Europese Ombudsman bondgenoot voor méér transparantie - Hoofdinhoud
Logo Europese Ombudsman
Enkele weken geleden had ik een uitgebreid gesprek met de Europese Ombudsman. We hebben toen afspraken gemaakt om samen te werken bij het transparanter maken van Brussel. Ook de Ombudsman maakt zich zorgen om de invloed van o.a. grote bedrijven op de beslissingen van de Europese instellingen. Hij was dan ook zeer geïnteresseerd in het actieplan dat ik vorig jaar lanceerde zowel gericht op de Europese Commissie als op het Europees Parlement zelf. Deze week bleek dat hij de daad bij het woord voegt: volgens de Ombudsman moet de Commissie zo snel mogelijk de tot nu toe geheime brieven van Porsche overleggen die in 2007 waren gestuurd, duidelijk om de Commissie te beïnvloeden bij de voorbereiding van een besluit tegen CO2-uitstoot van auto’s. De Commissie heeft zich hiertegen met hand en tand verzet: onnodig, als je niets te verbergen hebt…
De Commissie heeft altijd haar mond vol over de noodzaak om de Europese burgers beter bij ‘Brussel’ te betrekken. Men klaagt steen en been als de zoveelste enquête laat zien hoe weinig gewone mensen zich voor Europese besluiten interesseren. Tegelijkertijd blijkt keer op keer hoe gesloten de Commissie is als het gaat om echte informatie: je kunt eindeloos brochures krijgen, maar als het gaat om brieven van lobbyisten, dan geeft de Commissie niet thuis.
In 2007 had Friends of the Earth, een milieuorganisatie, aan de Commissie gevraagd om de brieven van Porsche. Op zich is het al een hele toer om erachter te komen dat er zulke brieven zijn. Toch is dat nodig om iets te bereiken. Zou je namelijk een vraag sturen aan de Commissie om alle informatie van lobbyisten over een bepaald onderwerp, dan wordt je aanvraag subiet afgewezen, omdat deze niet duidelijk genoeg is.
Volgens de Commissie kon zij de brieven van Porsche niet publiceren vanwege commerciële belangen die er in het geding zouden zijn. De Ombudsman vond dit onzin en adviseerde de Commissie de brieven alsnog te publiceren. Ruim een jaar na dit advies kondigde de Commissie aan een deel van de brieven openbaar te zullen maken. De Ombudsman is hier terecht kwaad over: niet alleen omdat de Commissie pas zo laat reageerde, maar ook omdat er geen enkel inhoudelijk argument werd genoemd waarom niet de hele inhoud openbaar gemaakt zou kunnen worden.
Dit alles stinkt natuurlijk behoorlijk. Maar het was al bekend dat de Eurocommissaris Verheugen die bij de vorige Commissie voor dit dossier verantwoordelijk was, nauwe banden onderhield met de automobielindustrie. En kennelijk bevatten de brieven passages die dat nog eens duidelijk maken. Geen wonder dat gewone mensen afhaken bij de Europese besluitvorming: zolang de achterkamertjespolitiek niet stevig wordt aangepakt, kun je ook geen vertrouwen hebben in een instelling als de Commissie.
Als eurofractie laten we het er niet bij zitten. We blijven nauw contact houden met de Ombudsman en dit najaar zullen we in enkele bijeenkomsten proberen de groep Europarlementariërs die zich daadwerkelijk wil inzetten voor transparantie, te versterken. De SP gaat ook in Brussel door met de grote schoonmaak!
Reageren kan: eurofractie@sp.nl