Weeklog Dennis de Jong: bezuinigen in Brussel en internationale solidariteit

Met dank overgenomen van C.D. (Dennis) de Jong i, gepubliceerd op zondag 13 juni 2010.

De afgelopen weken waren door het plotselinge besluit van Kartika Liotard om haar lidmaatschap van de SP op te zeggen, natuurlijk emotioneel en tumultueus. Niettemin ging en gaat het werk gewoon door. Afgelopen vrijdag kreeg ik het goede nieuws dat de groep waartoe de SP in het Europees Parlement behoort, t.w. Verenigd Links, heeft besloten mij voor te dragen als plaatsvervangend lid van een nieuwe tijdelijke commissie die de onderhandelingen over de meerjarenbegroting van de EU gaat voorbereiden. Een hele boeiende taak, want van die meerjarenbegroting zal afhangen hoeveel Nederland in de komende jaren gaat bijdragen en waar de Europese prioriteiten komen te liggen.

Al tijdens de Europese verkiezingscampagne vorig jaar heeft de SP opgeroepen een einde te maken aan het rondpompen van geld. Dat zal zeker een van de belangrijke thema’s worden: gaan we door met het oprichten van een fonds voor ieder probleem of gaan we zakelijker kijken naar de effectiviteit van zo’n fonds? Wat mij betreft natuurlijk het laatste: uitgangspunt zou moeten zijn dat je de huidige bureaucratie van het indienen van subsidieaanvragen in Brussel zoveel mogelijk terugdringt.

Dat zal nog een hele dobber worden, want ook of misschien wel juist in het Europees Parlement wordt ook door linkse fracties graag opgeroepen tot meer en nieuwe solidariteitsfondsen. Zowel Verenigd Links als de Europese vakbeweging riepen onlangs op tot de instelling van een nieuw groeifonds om de Europese lidstaten de economische crisis uit te helpen.

Dat lijkt allemaal heel mooi en aardig, maar er zijn betere manieren om ons belastinggeld uit te geven: in de eerste plaats zou het helpen als de rekening niet bij de belastingbetaler maar bij de speculanten wordt gelegd. Dat betekent dat lidstaten inkomsten moeten kunnen krijgen via bijvoorbeeld een bankenheffing. De Europese Raad moet daar deze week een besluit over nemen en men lijkt er uit te gaan komen. Dat is goed nieuws, want het overleg van de grootste economieën in de wereld, de G20 heeft onlangs afgezien van een wereldwijde invoering van een bankenheffing. De bankenlobby was daar effectief; hopelijk houden de Europese regeringsleiders stand.

 
uitgaven aan de EU per land per hoofd van de bevolking
Bron: Blog SP

Inkomsten en uitgaven aan de EU per land per hoofd van de bevolking. Rood geeft de hoogste afdracht weer, zwart de hoogste inkomsten uit EU gelden.

Landen die het economisch erg moeilijk hebben, zijn ook meer gebaat bij een verlichting van hun schuldenlast (waar ook banken en speculanten het meeste aan bijdragen, omdat de waardepapieren die zij in bezit hebben, dan voor een deel moeten worden afgeschreven) dan bij de oprichting van alweer een Europees fonds.

In de komende tijd zal ik via dit weeklog meer precies berichten hoe de onderhandelingen lopen. Ik zal daarbij goed letten op partijen die pleiten voor strakke bezuinigingen op nationaal niveau. Als zij op Europees niveau nog steeds met geld lopen te strooien, bent u straks de eerste om dit te horen!