Weeklog Dennis de Jong: bezuinigingen: en Brussel dan? - Hoofdinhoud
Tijdens de regioconferentie in Rotterdam, op 3 april, werd veel gediscussieerd over de vraag hoe belangrijk het is om ook als SP te gaan voor een gedegen financieel beleid. Wat mij betreft is dat enorm belangrijk, alleen al om in de nationale politiek serieus genomen te worden. Als we maar laten zien dat we de rijken de crisis laten betalen. En dat doet het ontwerp verkiezingsprogramma: €10 miljard trekken we uit voor sociale wederopbouw, en toch weten we €10 miljard te bezuinigen. Volgens mij een unieke prestatie. Brussel kan en moet daar ook een handje bij helpen: op de EU valt nog heel wat te bezuinigen!
Verspilling was in de Europese verkiezingscampagne al een belangrijk thema, en dat blijft het. Hoewel ik alweer een flink aantal maanden in Brussel rondloop, blijf ik me verbazen over de lobbies van lokale en regionale overheden. Als je wilt, kun je al je tijd besteden aan het rennen van de ene borrel met regionale specialiteiten naar de andere bijeenkomst over lokale ontwikkelingsplannen. En dat allemaal, omdat er in Brussel geld is te verdienen: de Europese instellingen hebben al lang geleden ontdekt dat je meer vliegen vangt met stroop dan met azijn en dus is in de loop der tijd het ene fonds na het andere opgericht. De gelden worden verdeeld via ingewikkelde verdeelsleutels: eerst worden er algemene kaders uitonderhandeld en dan wordt per land een specifiek kader uitgewerkt. Voor gemeenten en provincies die willen profiteren van de Brusselse geldpotten, is het dan ook belangrijk deze kaders vanaf het begin te kennen en waar mogelijk te beïnvloeden. Vervolgens gaat het lobbyen door, als het komt tot daadwerkelijke verdeling tussen alle ingediende projecten.
Deze hele situatie is goed voor de Brusselse werkgelegenheid, maar efficiënt is het natuurlijk niet. Nu we ons gesteld zien voor een enorme bezuinigingsoperatie in Nederland en we ons bovendien moeten gaan buigen over een nieuwe meerjarenbegroting voor de Europese Unie, is het moment gekomen om veel van de bestaande fondsen af te schaffen of ingrijpend te hervormen. Liever geen subsidies meer uit Europa voor de rijkere lidstaten, maar dan ook flink snijden in de afdracht van die lidstaten, zodat Nederland niet langer nettobetaler blijft.
Op deze manier bereik je niet alleen bezuinigingen door verminderde afdrachten, maar als er voor Nederlandse lokale of regionale autoriteiten geen geld meer te halen is uit Brussel, kun je ook alle ambtenaren schrappen die met het binnenhalen van dergelijke subsidies bezig zijn. Ja, de ambtenaren-lobbyïsten zullen ander werk moeten gaan doen, maar voor de rest besparen we zoveel kosten dat ik me zelfs afvraag of het nodig is dat voor het wegvallen van subsidies uit Brussel door het Rijk financiële compensatie moet worden geboden. We gaan ons dus hard opstellen tijdens de komende besprekingen over de meerjarenbegroting: stop het rondpompen van geld! Hopelijk doen andere partijen in het Europees Parlement dat ook en kunnen we zaken doen.