Weeklog Dennis de Jong: Gemeenteraden en Europa - Hoofdinhoud
Als we na een mooi verkiezingsresultaat bij de gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart in een aantal gemeenten in colleges komen, maar ook als we vanuit de oppositie in de gemeenteraden werken, kan het nuttig zijn met de eurofractie contact te zoeken en te houden: veel onderwerpen worden bepaald door Europese regels en soms kunnen we vanuit Brussel helpen met die regels om te gaan of, waar nodig, ze te veranderen. We hopen dan ook op nog meer contacten in de komende jaren dan in de afgelopen tijd al het geval was.
Op het eerste gezicht liggen de gemeentes in Nederland en de eurofractie in Brussel ver uit elkaar. Toch zijn er vaak lokale problemen die direct of indirect zijn terug te voeren tot Brusselse regels. Denk maar aan de aanbestedingen. Veel lokale overheden vinden het lastig om hun sociale projecten uit te voeren, als ze gedwongen worden om zaken op de markt te gooien. Zo leek het er lange tijd op dat in Amsterdam een werklozenproject waarbij zij het beheer over een fietsenstalling zouden krijgen, niet door kon gaan omdat dit formeel aanbesteed zou moeten worden. In dat geval wint de aanbieder met de laagste prijs en niet de meeste sociale aanbieder. Dit werd later opgelost, maar de aanbestedingsprocedures uit Brussel blijven voor veel gemeentes een last: niet alleen zijn die procedures per definitie in het voordeel van marktwerking en van grote commerciële bedrijven, maar bovendien zijn ze erg omslachtig en kosten ze dan ook veel menskracht en daarmee geld.
Nu worden de Europese aanbestedingsregels op dit ogenblik door het Europees Parlement aan een kritisch onderzoek onderworpen. De inzet van de eurofractie is om te proberen de regels niet of nauwelijks meer op lokale overheden toe te passen, en bovendien de focus op 'de goedkoopste aanbieder wint' te verleggen naar 'de aanbieder die het beste aan sociale en milieu-eisen voldoet, wint'. Dat zou al veel uitmaken. Verder willen we het mogelijk maken voor overheden opdrachten op te knippen. Dit betekent dat kleine en middelgrote bedrijven meer kansen krijgen: vaak laten ze aanbestedingen nu liggen omdat ze niet de capaciteit hebben voor de megaprojecten die de overheid nu aanbesteedt. Maak je daar kleinere deelprojecten van, dan loop je als overheid niet alleen minder kans op een totale mislukking (je spreidt immers het risico), maar het MKB kan dan ook makkelijker intekenen.
Zomaar een voorbeeld, maar zo zijn er meer zaken waar Brussel direct of indirect een rol speelt. Denk maar aan Natura 2000, de natuurbeschermingsregels die een enorme rol spelen bij de ruimtelijke ordening of de aanpak van internationale criminaliteit, zoals bendes uit Oost-Europa die als sprinkhanen neerstrijken op winkels in bepaalde steden en zo door heel Europa trekken. Allemaal zaken waar Europa een rol bij speelt. Tegelijkertijd willen vooral rechtse colleges ook nogal eens ten onrechte een beroep doen op Europese regels: ik herhaal het hier nog maar eens, de thuiszorg hoeft van Brussel niet te worden aanbesteed! Diegenen, die zeggen dat dit wel moet, hebben dus ongelijk.
Kartika en ik wensen alle SP-afdelingen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen ongelofelijk veel succes. We zien uit naar de uitslagen op 3 maart a.s.!