Jongerengarantie: leren van de ervaring van Finland - Hoofdinhoud
Europese Commissie
Persbericht
Brussel, 18 september 2014
Jongerengarantie: leren van de ervaring van Finland
De lidstaten komen op 18 en 19 september te Helsinki bijeen om de uitvoering van de jongerengarantie in pionierland Finland te evalueren. De bijeenkomst maakt deel uit van het programma voor wederzijds leren van de Europese Commissie. 13 EU-landen (België, Denemarken, Duitsland, Estland, Frankrijk, Ierland, Letland, Litouwen, Luxembourg, Nederland, Oostenrijk, Polen en Zweden) krijgen de kans om met het oog op de uitvoering van de jongerengarantie te leren van de ervaring van Finland.
László Andor i, commissaris voor Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie, zei hierover: "Nu de lidstaten met de uitvoering van de jongerengarantie bezig zijn, is het meer dan ooit van belang dat zij van elke gelegenheid gebruik maken om goede praktijken uit te wisselen en van elkaar te leren. Finland is een voorbeeld op dit gebied; andere regeringen kunnen sommige elementen van de Finse regeling nuttig vinden voor hun land. Deze collegiale toetsing is een voorbeeld van de nauwe contacten tussen de Commissie en de lidstaten om de jongerengarantie sneller uit te voeren".
Naast andere voor het succes van de jongerengarantie van belang zijnde punten, zullen de deelnemers bespreken hoe partnerschappen kunnen worden opgezet en de samenwerking kan worden bevorderd tussen de verschillende belanghebbenden op lokaal niveau, met name scholen, openbare diensten voor arbeidsvoorziening, ondernemingen en lokale overheden. De deelnemers zullen ook bespreken hoe het leerlingstelsel kan worden aangemoedigd en hoe de voortgang bij het verwezenlijken van de doelstellingen van de jongerengarantie kan worden gemeten.
De Commissie biedt de lidstaten een voortdurende en uitgebreide ondersteuning bij de uitvoering van de jongerengarantie. Op 9 september zijn de coördinatoren van 18 jongerengarantieproefprojecten te Brussel bijeengekomen om de resultaten te evalueren en praktische ervaring uit te wisselen met het oog op de uitvoering van de nationale jongerengarantieregelingen (zie IP/14/981 , MEMO/14/521 ).
Achtergrond
In het kader van de jongerengarantie moeten de lidstaten ervoor zorgen dat jongeren onder de 25 binnen vier maanden nadat zij de school hebben verlaten of werkloos zijn geworden hetzij een goede baan vinden die bij hun opleiding, vaardigheden en ervaring past, hetzij via een leerlingplaats, stage of voortgezette opleiding de kennis, vaardigheden en ervaring opdoen die nodig zijn om later een baan te vinden.
De jongerengarantie is zowel een structurele hervorming die de overgang van school naar werk ingrijpend verbetert als een maatregel die banen voor jongeren rechtstreeks ondersteunt.
De jongerengarantie bouwt voort op succesvolle ervaringen in Oostenrijk en Finland, waar is gebleken dat investeren in de overgang van school naar werk voor jongeren loont. De Finse jongerengarantie heeft geleid tot minder werkloosheid bij jongeren: 83,5 % van de jongeren kreeg binnen de drie maanden na registratie een baan, stage, leerplaats of aanvullende opleiding.
De Finse jongerengarantie is van toepassing op alle jongeren onder de 25 en op jongeren tussen de 25 en 29 die in de afgelopen maanden zijn afgestudeerd. De hernieuwde jongerengarantie begon op 1 januari 2013.
Alle 28 lidstaten hebben hun uitvoeringsplannen voor de jongerengarantie ingediend en ondernemen stappen om hun jongerengarantieregelingen op te zetten (meer informatie vindt u hier ).
Meer informatie over de jongerengarantie is te vinden in MEMO/14/530 .
Voor meer informatie
Website van László Andor: http://ec.europa.eu/andor
Volg László Andor op Twitter: http://twitter.com/LaszloAndorEU
Abonneer u op de gratis e-nieuwsbrief van de Europese Commissie over werkgelegenheid, sociale zaken en inclusie:
http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=371&langId=nl