VVD wil strikte naleving 2 uur per week gymles op de basisschool, en wel door een daarvoor opgeleide leerkracht

Met dank overgenomen van M.Sj. (Michiel) van Veen i, gepubliceerd op woensdag 24 september 2014, 2:41.

VVD wil strikte naleving 2 uur per week gymles op de basisschool, en wel door een daarvoor opgeleide leerkracht

Tekort gymleraren kans voor afgestudeerde leraren lichamelijke opvoeding (ALO’s)

De VVD wil dat elk kind op de basisschool minstens 2 uur per week gymles krijgt. Nu haalt slechts 5% van de scholen de drie-uurs-norm, terwijl op 75% van de scholen twee uur wordt gehaald. Dat betekent dat op dit moment zo’n 400.000 kinderen maximaal een uur gymles per week krijgen. De VVD wil dat de lat snel omhoog gaat. Ook wil de VVD dat het budget voor de om- en bijscholing van leraren ten behoeve van gym gebruikt wordt om pas afgestudeerde studenten algemene lichamelijke opvoeding voor de klas te zetten.

Vandaag werd uit onderzoek van NOC*NSF bekend dat een meerderheid van ouders gymles het belangrijkste vak vindt, na rekenen en taal. Michiel van Veen, woordvoerder sport in de Tweede Kamer namens de VVD: “Ouders willen gymles voor hun kinderen. Dat is begrijpelijk, want lichamelijke beweging is niet alleen leuk en goed voor de motoriek. Uit onderzoek blijkt dat het samenwerking bevordert en dat kinderen er beter van gaan leren. Ik zou het liefst zien dat elk kind minstens drie uur per week gymt. Maar je moet ook realistisch zijn. Dus als je ziet dat 1 op de 5 scholen slechts 1 uur haalt, dan moet je er eerst voor zorgen dat het minimum van twee uur per week overal wordt gehaald. De Onderwijsinspectie moet daar echt meer bovenop zitten.”

Van Veen vindt dat het kabinet de gelden die nu beschikbaar zijn om leerkrachten bij te scholen in het bewegingsonderwijs benut worden om Alo-afgestudeerden voor de klas te zetten: “We kunnen zeer gemotiveerde, pas afgestudeerde gymleraren les laten geven. Er is een overschot aan ALO’s, dus wat is er logischer dan het matchen van vraag en aanbod? Dat lijkt me slimmer dan het beschikbare budget versnipperen over duizenden ‘gewone’ leerkrachten, die de gymles erbij doen naast hun hoofdtaak. Zo slaan we drie vliegen in een klap. En we helpen jongeren aan een zinvolle baan, en we maken meer gymles mogelijk tegen een voor de belastingbetaler zo gunstig mogelijke prijs, en we zorgen ervoor dat er bevoegde en goed geschoolde gymleraren voor de klas staan.”