De Brusselse ‘grill’

Met dank overgenomen van H. (Harry) van Bommel i, gepubliceerd op maandag 29 september 2014, 15:46.

Vandaag zijn de hoorzittingen van het Europees Parlement met de kandidaat-commissarissen van het nieuwe Juncker-team van start gegaan. Europarlementariërs krijgen uitgebreid de gelegenheid om de 27 kandidaten te ‘grillen’ - Brussels jargon voor kritisch ondervragen. Het is het belangrijkste moment voor het Europees Parlement om te testen welk vlees ze de komende jaren in de kuip hebben. In een spannende zitting van drie uur moeten kandidaten in antwoord op maar liefst 45 vragen hun expertise en competentie aan het Parlement zien te bewijzen.

De hoorzittingen zijn bepaald geen tandeloos instrument: het Parlement kan weliswaar geen individuele kandidaten afwijzen, maar wel een negatief oordeel vellen over de Commissie als geheel. Dat heeft zich in het verleden vertaald als een effectief drukmiddel om kandidaten terug te laten trekken. Traditiegetrouw sneuvelt er altijd minstens één kandidaat naar aanleiding van de hoorzittingen. Ook dit jaar zijn er een aantal kandidaten die mogelijk voor de test zullen zakken, waaronder de Spanjaard Miguel Cañete, voorgedragen voor klimaat en energie, en de Hongaar Tibor Navracsics, gekandideerd voor het dossier burgerschap.

Cañete had tot voor kort aandelen in de olie-industrie (zijn familie heeft die nog steeds), wordt door de Spaanse fiscus onderzocht wegens vermeende belastingontwijking en ligt onder vuur vanwege zijn vrouwonvriendelijke uitspraken. Voor Navracsics geldt dat hij in zijn rol van minister van Justitie heeft meegewerkt aan het inperken van de persvrijheid en de macht van de rechtstaat in Hongarije onder het schrikbewind van de nationaal-conservatieve premier Victor Orban. Of het Parlement oordeelt dat het slechts ironie van het lot is dat de heren met hun achtergrond juist voor deze dossiers zijn voorgedragen, of dat ze naar huis worden gestuurd, valt nog te bezien.

SP-Europarlementariër Anne-Marie Mineur (@AnneMarieMineur), lid van de Commissie Internationale Handel, mocht vandaag aftrappen met de Zweedse Cecilia Malmström, kandidaat-commissaris handel. Malmström, een liberaal, zal voornamelijk aan de tand gevoeld worden over de vrijhandelsakkoorden waar de EU momenteel over onderhandelt met Canada en de VS, en waar de SP uiterst kritisch tegenover staat. To be continued..